ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластГрадътИзбориНовини

Общината пуска 1000 споделени велосипеда през 2021 година

Велоалеи в Пловдив явно ще се правят на парче

Предвижда ли се изграждане на нова велоалеина мрежа? – този въпрос зададе репортер на Под тепето на ресорния заместник-кмет Тодор Чонов по време на годишния отчет на дейността му. Ето и отговора, който получихме.

„Велоалеите са компонент от транспортния проект, устойчивостта им приключва в началото на следваща та година. При всяка една възможност при изграждане на нови булеварди и улици ще се правят,“ това коментира Чонов.

Той акцентира, че към днешна дата в Пловдив има около 54 километра алеи за велосипеди и определи мрежата, като една от най-добрите у нас.

Припомняме ви карта на велоалеите в Пловдив, показана при старта на проекта, преди около 5 години и неговите параметри.

На 28 януари 2015 г., в 11.00 часа тогавашният заместник–министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова представи проекта така: „Ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи. Отделно ще бъдат рехабилтирани 11 километра от съществуващите алеи за велосипедисти. Дейностите включват още преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална маркировка, връзки между маршрутите, 690 велостоянки по протежение на цялата територия.“

Простата математика показва, че извън дейностите по този проект, общината е построила още 5-6 км велоалеи през последните години.

Нови веломрежи правят връзка за колоездачи между Сточна гара и бул. „Шести септември”

От думите на зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков обаче стана ясно, че се проучва възможността Община Пловдив да предоставя споделени велосипеди на няколко места в града. Споменатата бройка бе „около 1000“. Той добави, че вече са водени разговори с шестте районни кметове и са определени 6 стоянки във всеки един от районите.

Стана ясно още, че за този проект тепърва ще се търси финансиране и то след като изтече „Устойчивостта“ на велоалеите.

Още по темата:

Изграждат велоалеи в локалните платна на Асеновградско шосе

Община Пловдив: Инертните материали за велоалеите са доставени от кариерата в село Белащица

Старт на изграждането на велоалеите

Велоалеи свързват Стария град с Тракия и Гребната

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

3 коментари

  1. Тотев ни ощастливи преди време с едни велоалеи, за сметка на тротоари и пътни платна, но пък някои тогава си попълниха сметките. Празните велоалеи по пътните платна само предизвикаха задръствания и опушване на пешеходците, а за тези по тротоарите трябва да се радваме, че пловдивските велосипедисти нямат агресията на софийските.

  2. Велосипедаджийската маф…. пардон Асоциация вече заела цивилизованите градски тротоари БЕЗПЛАТНО заедно с Асфалтаджийската МафАСОЦИАЦИЯ кроят смъртен удар протива задаващото се Цунами от ЕЛСКУТЕРИ.
    Които са все пак доста по-джобни и лесно ги качваш до гарсониерата, не ли?

  3. Поредната Далавера? (Оти ‘сичко Мара фтаса’ла, та си и **** среса’ла):
    „…зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков . . . проучва възможността Община Пловдив да предоставя споделени велосипеди на няколко места в града. Споменатата бройка бе „около 1000“. ((КИС-КИС)) . . . вече са водени разговори с шестте районни кметове и са определени 6 стоянки във всеки един от районите. . . за този проект тепърва ще се търси финансиране…“

    Тежък ДЪХ ДОЛАВЯМ на нДжинеринг…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина