ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКултураНовини

Фото салон Пловдив 2020 гостува в Капана със златните медали в VII-мото издание

От всички наградени български участници в тазгодишното издание, 14 са от Пловдив с общо 20 награди

Те ще участват в ходеща изложба по Главната в събота

Соня Попова

От последния ден на октомври в рамките на месец „Фото салон Пловдив 2020“ гостува в Капана със златните медали в VII-мото издание. Най-високо оценените кадри в изданието от днес са разположени във вътрешната зала на бирения бар на улица „Христо Дюкмеджиев“ 14. Златните медали в шестте раздела са 22 – една впечатляваща цифра, с която е  допълнен трезора на Салона. От всички наградени български участници в тазгодишното издание, 14 са от Пловдив с общо 20 награди. Те ще участват в ходеща изложба по Главната в събота – 31.10., от 16 часа.

Организаторите на фото салон Пловдив припознаха преди две години мястото за крафт бира в Квартала на творческите индустрии „Котка и Мишка“, като едно от кокетните и чаровни пловдивски местенца, където обичат да споделя най-доброто от всяко свое поредно издание. Те са категорични, че фото изкуството и без това е навсякъде в живота ни, така че, вкарвайки го в необичайни за показване пространства, с нищо не отслабват елитарността на въздействието и влиянието на светлописа върху културните ценности на социума. Напротив, с подобни камерни селекции, те стигат до една доста по-широка и пъстра публика – тази на градския мравуняк, която именно в Капана е един своеобразен мултикултурен фастфууд – микс от кореняци, жители и гости на града под тепетата! И така родни и чуждестранни фототворци срещат нова своя публика, по най-необичаен начин. Домът на занаятчийската бира в сърцето на Капана показва уникалната златна селекция за 2020 година от 22 кадъра.

Приятната изненада е, че 5 от тях са на български автори – Юлий Василев, EFIAP/b, Светлин Йосифов, AFIAP, Ирина Стоилова, Красимир Кънев и Явор Мичев.

На езика на математиците това си е почти ¼ – доста висока котировка на родната фотография в международен конкурс!

Организаторите са предвидили в 16:00 часа днес голяма група от пловдивски автори и партньори да представят „Ходещата фотоизложба“, която съпътства гостуването на фотосалона в „Котка и Мишка“ от 2 години. (бел. авт.: представянията на изложби от МФС Пловдив в бара са доста повече, тъй като започнаха през 2017-та и освен златни медали са представяли и други тематични селекции). Ходещата изложба обаче, освен че е атрактивна, е и един усмихващ дар към пловдивски фотографи и партньори на МФС Пловдив, които са фенове на салона и участват активно в неговото развитие.

Организаторите, Рефлекси ООД отпечатват върху блузки по един избран кадър от самите поканени и след като се срещнат на Джумаята. Правят една бавна разходка по най-дългата в Европа главна улица, като обичайно тя свършва именно в „Котка и Мишка“, където сред златните медали се черпат по една-две пивки бири и разпалено си говорят за изкуството на светлината, което ги събира. След това всеки отнася своята блузка за спомен, който ще споделя късче от МФС Пловдив, където и когато и да я облекат в бъдеще.

За съжаление тази година, поради все по-тревожната обстановка, бирата и срещата в бара се отлагат за по-спокойни условия и време, но изложбата с медалите ще краси цял месец приятната атмосфера за срещи и разговори,  така че всеки който живее с фотографията, да се чувства поканен да я разгледа!

Подробности четете в КАПАНА.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина