АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Дани Каназирева: Започват масирани проверки за спазване на всички мерки

Връщат се ограниченията в хипермаркетите – до 100 човека и през два метра

Стриктно ще се следи за задължително носене на маски в търговските обекти, градски транспорт и закрити пространства. Глобите за физически лица са от 300 лева

Ст. ком. Рогачев: Проверки ще има включително в най-малките населени места. Ако след една седмица няма резултат, мерките ще станат още по сурови!

Областният кризисен щаб затяга контрола по спазване на всички ограничителни мерки за неразпространение на заразата от коронавирус. Това обяви областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева, след заседанието, което завърши преди минути. Под тепето ви предаде брифинга на живо в страницата си в социалната мрежа Facebook.

„Започват масирани проверки за спазване на всички мерки. Ще се следи за задължително носене на маски в магазини, градски транспорт и закрити пространства. Припомняме, че глобите за физически лица са от 300 лева. Изискванията са навсякъде да има указателни табели. Ще се следи дали персонала изисква да се спазва реда. Проверки ще има и във фирмите, включително за това дали работодателите осигуряват необходимите условия,“ обяви Каназирева.

Тя апелира към всички – тези, които вярват и тези, които не вярват – да спазват противоепидемичните мерки. Нека бъдем честни, мерките не се спазват, заяви Каназирева.

„Нека ние, като общество да разберем, че пазим икономиката си и здравната система“.

По думите ѝ в училищата директорите успяват да налагат спазването на мерките, но на други места това не е така.

Заради повишената заболеваемост се връщат ограниченията в големите търговски вериги и хипермаркетите, включително и нехранителните. В тях ще се допускат максимум до 100 човека и през дистанция.

Задължителна дистанция от два метра на опашките се връща и в кварталните магазинчета.

От днес на територията на всички 18 общини, включително и в най-малките населен места, ще бъдат извършвани ежедневни проверки, заяви директорът на ОД на МВР-Пловдив ст.ком. Йордан Рогачев.

„За една седмица прилагаме строго всички мерки и следим за спазването им. След това отново ще се съберем и ще анализираме ситуацията. Ако няма резултат, мерките ще станат още по-сурови!“ – категоричен бе Рогачев.

Проверки ще има в нощните клубове и заведенията, където се струпват повече хора. В контролните инспекции, освен полицията, ще се включат от всички оторизирани органи, дори Агенцията по труда, БАБХ РЗИ и други, допълни областният управител.

Трябва да бъдем по-дисциплинирани, също апелира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина