ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътКриминалеМненияНовиниСъдТемида

Гешев: Недопустимо е във втория град да се бият хора, въоръжени кой с каквото свари

 „Недопустимо е хора, които са фенове на футбола да си устройват масови сбивания близо край града и това да се снима от един от адвокатите на този отбор.“

Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност, това означава че трябва да се закрие, отново заяви прокурор №1

Целта на прокуратурата, заедно с нашите партньори от МВР, е към края на годината да има различни нива на битовата престъпност в посока съществено намаление. Сигурни сме, че сме на правия път и тази цел ще бъде постигната, заяви главният прокурор Иван Гешев в Пловдив, който пристигна в града заедно с оперативния шеф на МВР Ивайло Иванов по повод акция срещу битовата престъпност и последните случаи на хулигански сбивания в града.

„Независимо какъв е поводът, независимо от каква етническа или социална общност са заподозрените и извършителите, недопустимо е във втория по големина град в България да има масови инциденти и в тях да участват хора, част от които въоръжени с крака от маси, сечива и кой с каквото свари,“ коментира Гешев.

Недопустимо е заради забележка да бъдат бити хора, каза още той по повод случая от миналия месец, когато фенове на различни отбори си спретнаха бой на централен пловдивски булевард.

 

„Пострада служител в системата от 24 години и резултатът е загуба на зрението на едното око. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта, да си устройват масови сбивания край Пловдив. Това да се снима от човек, за който разбирам, че е адвокат на единия отбор и да е повод за гордост. Това са неща, които от прокуратурата смятаме за недопустими и това е основната причина да сме днес тук в Пловдив“, заяви още Иван Гешев.

Той бе категоричен, че ако държавата не може да се справи с битовата престъпност, това означава, че трябва да се закрие.

Обвинител №1 подчерта, че независимо дали извършителят е пенсионер, милионер или социално слаб, без да се съобразяваме с етническия статус, работата на Прокуратурата е да направи всичко възможно да се опази редът и законът.

„Недопустимо е по този начин безогледно да се нарушава обществения ред и да се мисли, че няма да има последици. Аз съм тук да ви кажа, че независимо дали става въпрос за цигани, роми, с турска или арменска принадлежност – всички са български граждани. И всички, освен права, имат и задължения. Задължения да си плащат тока, данъците и т.н. Ние ще направим всичко възможно да приложим правилно и еднакво закона за всички“, заключи Иван Гешев.

Освен цитираните от него три случая бе обявено, че се провежда и специализирана полицейска операция на територията на Пловдив, Асеновград и Хисаря.

30 арестувани в Пловдив и Асеновград

„15 души са задържани от футболните агитки на отборите „Ботев“ и „Локомотив“, като вече има и една осъдителна присъда“, стана ясно от думите на главния секретар на МВР по време на брифинга пред Прокуратурата в Пловдив.

 

„Уважавам всички фенове на отборите, но проблемите кой е по-силен трябва да се решават на терена, а не с бой,“ заяви той.

„Участвал съм в охраната на терен на много пловдивски дербита и мога да кажа, че тук стават едни от най-добрите, но нека не се правят такива съревнования“, призова Ивайло Иванов в Пловдив.

По повод обявен протест в социалната мрежа на една от фракциите на феновете на Локомотив за тази вечер пред сградата на Прокуратурата, главният прокурор заяви:

„Това, че някои ще протестира, дали ще си прилага правата да протестира или не, нашата работа е да съблюдаваме да се спазва закона, от там нататък нас не ни интересува дали е социално слаб или на привърженик на някой отбор, а дали спазва закона“.

Накрая прокурор №1 отново повтори тезата си, че „ако държавата не може да се справи с битовата престъпност, това означава че трябва да се закрие“ и следва да си избираме други прокурори и блюстители на реда.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина