ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

По следите на виното около Пловдив

5 изби, които си заслужва да посетите, по препоръка на Lost in Plovdiv

Дългите летни уикенди са още по-забавни с чаша вино в ръка, затова от екипа на единствения дигитален гид за Града на тепетата са се обърнали към добре познатата на всички ценители на еликсира в града – Зина Соренсен,  за препоръки кои винарни си струва да посетим наоколо.

Зина Соренсен е датски емигрант в Пловдив. Със съпруга си  Васил Златев, който е родом от тук, те организират винени турове в района. Обиколките са на английски и български език. За повече информация посетете техния уебсайт: www.bulgariawinetours.com, а ако искате да си припомните как тя вижда живота си в Града на седемте хълма, отделете няколко минутки за статията от рубриката ни Да живееш в Пловдив като местен

Вила Юстина

Винарна Вила Юстина привлича много любители на виното и затова си има причина! Разположена на 26 км от Пловдив, в подножието на Родопите в село Устина, тази винарна е само на 40 минути от града. Създадена през 2006 г., бутиковото кътче отглежда собствено грозде на цели 43 хектара лозя и произвежда висококачествени вина. Сортовете, които може да намерите при тях са: Совиньон блан, Семийон, Шардоне, Алиготе, Гевюрцтраминер, Мерло, Пино ноар, Каберне фран, Мавруд, Рубин и Димят. Районът предлага великолепна природа,  богато наследство и дълга история в областта на винопроизводството. Вината на Вила Юстина са разделени на четири линии – Вила Юстина, 4 сезона, Монограм  и Резерва. В собствените масиви се отглеждат много различни сортове грозде, включително три местни сорта: Мавруд, Рубин и Димят! Винарната бутилира всички стилове вина – дори пенливо! Разходете се в парка на лозето, резервирайте дегустация на вино, насладете се на вкусна храна в ресторанта и нощувайте в къщата за гости!

Уебсайт: www.villayustina.com

Адрес: ул. Никола Петков 51, 4228Устина

Телефон: +359 882626668; +359 879212 752

Добре е да знаете: Дегустационната зала е отворена всеки ден за дегустации на вино, но препоръчваме да се обадите предварително, за да резервирате. Можете също да си запазите и стая, за да прекарате нощта сред тишината и спокойствието на местността.

Загрей

Загрей е фамилна винарна, разположена на главния път E80 за Истанбул между Поповица и Първомай – на 40 минути път с кола от Пловдив. Засаждането на лозята започва през 1998 г., а отглежданите сортове са: Мавруд, Каберне Совиньон, Сира и Мерло. Към този момент Загрей притежават около 120 хектара лозя. По-голямата част от тях са засадени с местния сорт грозде Мавруд, който се превръща и в отличителен техен продукт. От 2013 г. Загрей е сертифициран производител на биологични продукти – една от малкото био винарни в България. Те също  произвеждат различни стилове вина. Посетете Загрей с група приятели. През лятото тяхната зона за дегустации на открито с изглед към лозята е идеалното място за релакс с чаша вино.

Уебсайт: www.zagreus.org

Адрес: ул. Иглика 30, 4282Първомай

Телефон: +359 88 3568278; +359 87 8909681

Добре е да знаете: Необходимо е предварително да резервирате дегустация на вино. Обикновено минималният размер на групата е 4 души.

Бендида

Винарна Бендида, кръстена на тракийската богиня на плодородието и лова, е малка фамилна винарна, създадена през 1936 г. Бутиковата изба се намира в село Брестовица, което е само на 18 км от Пловдив. То често е сочено като винената столица на България поради дългата си история, свързана с винопроизводството и концентрацията на голям брой винопроизводители. Цели четири поколения от семейство Портеви управляват винарната във времето, като единствено дейността е била временно преустановена поради политическите промени след 1944 г. Днес главен винопроизводител е дъщерята Елизабет Портева, която е правнучка на основателя. В семейния бизнес участват всички членове на семейството. Производството е малко с капацитет от около 30000 бутилки и те са концентрирани в ограничени серии от ръчно изработени вина. Предпочитан сорт е местният Рубин, който е хибрид между Небиоло и Сира. Bendida продават виното си и предлагат дегустации също така и в собствения си бар в Капана-deGUSTOStation, както и във винения си магазин под тепетата.

Уебсайт: www.bendida.eu

Адрес: Село Брестовица

Телефон: +359 032 640 771; +359 0889 555 622

Добре е да знаете: Необходимо е предварително да резервирате дегустация на вино във винарната. Дегустациите на вина могат да се организират и във винен бар deGUSTOstation в Капана или в Enotheka Bendida в Пловдив.

Джинвира

Семейство Джингарови се занимава с винопроизводство от 1940 г. В продължение на четири поколения семейните традиции отбелязват своите възходи и падения. През 2018 г. отварят в Брестовица и своята винарна–Джинвира. Зад нея стоят двамата правнуци на първоначалния основател –ГеоргиДжингаров и Таня Джингарова. Те са брат и сестра и имат огромното желание да продължат семейното наследство, да развият винарната и да създават автентични вина от земята, която е принадлежала на семейството им от векове. Винарната произвежда малки количества вино. Етикетирани под шапката на бранда „Тракийски конник“, ще намерите и трите вида: бяло, розе и червено. Всички посетители биват посрещани като скъпи гости. Околността е приятна за разходка, дегустация на вино в малката винарна и потапяне във вековната история.

Уебсайт: www.dzhinvira-winery.bg

Адрес: ул. Александър Стамболийски 37 4224 Брестовица

Телефон: +359 886 55 31 49; +359 888 85 47 37

Добре е да знаете: Необходимо е предварително да резервирате дегустация на вино.

Драгомир

Винарна Драгомир  е творение на двама български енолози– Наталия Гаджева и Константин Стоев. Философията им е да  произвеждат атрактивни, интригуващи и устойчиви вина. Те работят както с международните, така и с българските сортове грозде: Мавруд, Рубин и Димят. От години производството на вино се намираше в град Пловдив, но през 2019 г. те преместиха своята винарна в чисто нова и модерна сграда в село Брестник – на 10 км от Пловдив и само на около 15 минути път с кола. Производството е малко с ограничени партидни вина, пуснати под следните марки: Pitos Reserve, Dragomir, Desert Wines и Sarva. По време на посещение в Драгомир ще почувствате вълнението от новата глава на историята на винарска изба Драгомир в новия им дом в Брестник. Ще усетите тяхната страст и ангажираност към качеството и професионализма. Ще чуете как искат да покажат на света характера и потенциала на българските вина. Вратите на Винарско имение Драгомир са отворени и всички посетители се посрещат с ентусиазъм и дружелюбност.

Уебсайт: www.dragomir.bg

Адрес: ул. Независимост, 4107 Брестник

Телефон: +359 888 325 830

Добре е да знаете: Има специална стая за дегустации и магазин, но е препоръчително да се обадите и резервирате предварително.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина