АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Йордан Иванов: Мерките за бизнеса в Пловдив са фиктивни

Нормално ли е да не ти позволяват да ползваш една общинска услуга и да твърдят, че ти помагат като те освобождават от плащане по нея, пита общинският съветник от Демократична България, който заговори за административен произвол   

Вместо да улесни търговците и служебно да премахне финансовата тежест за „затворения бизнес“, общината вкара фирмите в бюрократичен кошмар, алармира той

Общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов излезе с остра позиция относно заповедта на кмета Здравко Димитров, с която би следвало да се смекчи икономическия натиск върху малкия и среден бизнес в града. Тя касае основно таксата „тротоарно право”, от която в извънредното положение трябва да са освободени собствениците на заведения с външно сервиране.

Според така формулираната заповед обаче хората от бранша ще трябва да осигурят куп документи, които да внесат физически в общината, за да докажат, че не работят. Нещо, което е видно за всеки.

Вчера Под тепето ви запозна в детайл с казуса. Днес кметът на Централен Георги Стаменов коментира, че в районната администрация бизнесът се освобождава от плащане на такса „тротоарно право” по служебен път, но в същото време на сайта на голяма община излизат две заявления, които трябва да бъдат попълнени и внесени. С което объркването стана пълно.

Ето какво написа Йордан Иванов в личния си фейсбук профил без редакторска намеса:

Кметът на Пловдив г-н Кирчев, извинете за грешката, г-н Димитров, обявява мерки в подкрепа на бизнеса. Нормално ли е да не ти позволяват да ползваш една общинска услуга и да твърдят, че ти помагат като те освобождават от плащане по нея?

Нека е ясно, МЕРКИТЕ ЗА БИЗНЕСА В ПЛОВДИВ СА ФИКТИВНИ.

В града липсва истинска и реална програма за подпомагане на бизнеса тук и сега, преди търговските обекти да са фалирали. Напомням на властта, че след фалити възраждането на пловдивската икономика ще стане в пъти по-бавно и в пъти по-трудно.

На всичко отгоре, вместо да улесни търговците и служебно да премахне финансовата тежест за „затворения бизнес“, общината вкара фирмите в бюрократичен кошмар. Както каза Ivailo Dernev в статия от вчера, бизнесът ще се реди на опашки, за да изпроси с благословията на общината, така наречената „подкрепа“ в този тежък момент.

Искам сега да Ви информирам какви документи се искат от бизнеса, който е забранен със заповед на министъра, за да си представите нагледно какво означава АНАЛОГОВА АДМИНИСТРАЦИЯ, в която работи основно партийна номенклатура. А способните и можещите в администрацията са подчинени и нямат право на глас:

Заявление – сякаш общината няма регистър на затворения със заповед бизнес;

Декларация, че обектът е преустановил работа – Да не би някой ресторант/дискотека да работи скришом в разрез със заповедта на министъра;

Копие от касова книга, разбира се с подпис и печат, с информация за неработните дни – тук може би някой пак може да е работил скришом;

Съкратен отчет на фискалния апарат – амa моля Ви се, заповедта на министъра, заявлението, декларацията и копието от касовата книга не са достатъчни, трябва още едно доказателство, че кръчмите не работят.

Копие от Декларация- образец №1 до НАП за месеца, в който не се развива дейност – що пък да няма още една декларация?

Копие от ОКД-5- декларация от самоосигуряващо се лице/собственик, управител/ за спрените осигуровки за периода, в който фирмата е без дейност – чрез попълване на трета декларация общината трябва да докаже своя аналогов характер.

Декларация по образец, от която е видно, че ползвателят на общинския имот е редовен платец до 13 март тази година – тук е великата глупост – това, че си имал затруднения и си нередовен платец по някаква причина, според общината означава, че ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИТЕ ЗА ПЕРИОД, В КОЙТО ВИ Е БИЛО ЗАБРАНЕНО ДА РАБОТИТЕ.

Но административният произвол не свършва до тук. Редите се на гише в условия на пандемия, след това заседава комисия, която изготвя протокол. После, разбира се, този протокол трябва да го одобри кмета на гр. Пловдив г-н Кирчев, извинете за повторната грешка, г-н Димитров.

Това е наистина обидно към хората, които плащат едни от най-високите данъци в Пловдив”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина