Подтепето

под небето

02 Май, 2017

Пловдивчанин получи писмо от 1981 година

Викат го във федерален съд по трудови въпроси във ФРГ

Вижте кой влезе в ролята на машина на времето

50-годишен мъж от Пловдив получи писмо пуснато преди 36 години

Йоана Иванова, стажант

Магазините за дрехи втора употреба са изключително популярни у нас. Те предлагат огромно разнообразие от стоки на достъпни цени, сред които често се крият истински съкровища. Оказва се, че понякога дрехата е повече от находка. Случва се тя да дойде при нас с цяла история. Това разбира пловдивчанинът Петър Гаджев, който си пазарува в подобен магазин и си харесва пардесю.

Мъжът разглежда дрехата и вижда, че е много добре запазена, дори е със зашити джобове. Пробва я, тя му става и е готов да я закупи. Забелязва обаче, че пардесюто има вътрешен джоб, който се закопчава с цип. Решава да пробва дали ципът работи и така открива писмо в джоба на връхната дреха. Озадачен човекът разглежда писмото и вижда, че то е на немски. Не владее езика, но е любопитен да разбере на какво е попаднал. Петър потърси Под тепето, за да сподели любопитната история.

Първото нещо, което се забелязва е, че писмото е с дата 17.02.1981 г. Самият факт, че е запазено повече от тридесет години и начинът, по който е пристигнало в България от Германия е невероятен, вълнува се той. Приема го като пътуване във времето и пространството. 

Оказва се, че става въпрос за призовка от тогавашния немски еквивалент на първоинстанционен арбитражен съд по трудови спорове в град Оберхаузен, намиращ се на 35 километра от Дюселдорф между Дуисбург и Есен, във Федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия. Получател е Herr  Йоханес  Зонабенд, който трябва да се яви в институцията на 25-ти март 1981 г. в 9:45 часа в стая 407.

На гърба на бланката се уточнява, че е нужно личното присъствие на всяка от засегнатите страни и че неявяването по неуважителни причини ще бъде санкционирано, както и че господинът няма право да иска от службата възстановяване на пътните разходи.  

Хартията е изключително добре запазена, дебела и качествена, времето по никакъв начин не й се е отразило. Върху сивия плик личат червените печати на Deuche Bundespost.

Невероятната история с писмото, пътувало 36 години, е като машина на времето. Тогава арбитражната служба по трудовоправни казуси в града на територията на бившата Федерална република Германия се е намирала на ул. Gertichstraße 4. На актуалната карта на този град днес улица с това име е пълна с красиви семейни къщи. Сграда на въпросната институция сега се води на адрес Friedrich-List-Straße 18. Така, че Петър може да отиде на гости на някое семейство в град Оберхаузен, чието население е от 212 945 жители.

Сграда на въпросното бюро сега се води на адрес Friedrich-List-Straße 18 Ето къде е била службата през 1981 г. и как изглежда мястото днес

Herr Йоханес Зонабенд чието над 30-годишно ново пардесю се продава в магазин втора ръка в Пловдив, е живял на улица Tackstraße 32. Там все още има къща.

  • 03 Май, 2017 | PB
    Не се разбира - кое точно е впечатлило репортера - запазената хартия , или пардесюто? Модата се сменя, с период около 30 години, така , че палтото, в момента е актуално ! Иначе - с уважение, за труда, вложен в тази безмислица.
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини