2000 кукери изгониха злите сили от Раковски

Под небето

Близо 2000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата" и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски. Мъже и жени  на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор,  изпълниха улиците на квартал Секирово за 18-та  поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта – бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.

Датата на фестивала"Кукове"  е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.

С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.

Кметът Павел Гуджеров откри 18-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри "Кукове -Раковски 2018"  с отдаване на почит към покойния кмет Франц Коков, основател на феста с едноминутно мълчание. Гуджеров  пожела успех на участниците в съзтезателната програма и добро настроение на всички присъстващи.

27  състава  от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле  на площад Европа. Почти през целия ден над 1500 участника, облечени  в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора. Чуждестранните гости са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има  участници от село Кошов, Русенско и Петрич.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.