Подтепето

нощна смяна

30 Дек, 2016

Акага възпяха лятото, Джеймс Браун и Милчо Левиев

Кариерата на групата е тръгнала от Пловдив, където са спечелили първата си джаз награда

Оркестърът на операта изпълни части от най-известния мюзикъл за всички времена – „Уестсайдска история”

Паулина Гегова

По традиция в края на годината Държавна опера Пловдив организира своя Новогодишен бал, изпълнен с блясък и хубава музика. Той се състоя снощи в Дом на културата „Борис Христов”, където пловдивчани успяха да се насладят на симфониите на Щраус, съпътствани от изискан коктейл, а след него дойде ред и на взривоопасната комбинация между симфоничния оркестър на операта и култовата българска джаз група – Акага.

Казваме взривоопасен, защото за този един час музикантите успяха да възвърнат доброто настроение на посетителите, да ни забавляват и да ни накарат да се почувстваме специални. Изпълнителите споделиха, че именно от Пловдив е тръгнала кариерата им, защото точно тук преди години са спечелили първия си конкурс на джаз фестивал, което им е дало старт в живота. Обичта им към града ни си личеше в топлите думи и играта с публиката. Те не я оставиха спокойна, а я караха да танцува и пее заедно с тях. Широкият диапазон на репертоара предлагаше за всеки по нещо. Групата не се задоволява само с джаз, а търси разклонения като реге, рок с класическото звучене на ZZ top, фънк и ска.

Основна тема в песните им бяха морето и летните месеци, като подчертаха, че това не е поредният банален коледен концерт. Освен тях, представиха и песен, в която възпяват великия Джеймс Браун, от когото са се вдъхновявали поколения музиканти.

По средата, бандата се оттегли, за да отстъпи сцената на колегите си от Пловдивска опера, които под съпровода на диригент Константин Добройков изпълниха суити и пиеси от „Уестсайдска история” на Бърнстейн. Разбира се, професионализмът им за пореден път изпъкна, нажежавайки атмосферата. Зрители, които за първи път слушат симфоничен концерт на живо, споделиха, че им е изключително интересно и приятно и биха продължили да посещават подобни концерти. 

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "нощна смяна"

Подобни новини