Подтепето

гласове

11 Авг, 2017

От „Пловдив 2019“ не са изненадани от действията на Колектив Кино Космос

Светлана Куюмджива: Винаги са се държали резервирано при всички усилия от наша страна за реализацията на партньорски инициативи

Бизнес план не е изпращан на фондацията

Няма как да знаят дали техния проект за Културен Космос е одобрен от журито на фондацията, тъй като другата седмица предстои обявяване на резултатите от двете сесии на отворените покани, коментира арт директорът на Фондацията

„Ние не сме изненадани от тази реакция на Колектива Космос, защото те никога не са подхождали с доверие към екипа на фондацията от самото начало на работата ми за тази фондация. Винаги са се държали резервирано при всички усилия от наша страна за реализацията на партньорски инициативи. В този смисъл те никога не са се държали партньорски,“ – това коментира за Под тепето артистичният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, по повод разпространеното становище на Колектив Кино Космос, че къса всякакви връзки с Фондацията и Общината.

Куюмджиева съобщи, че така наречения „бизнес план“ не е изпращан на фондацията. Бил е  презентиран накратко по време на среща. Никога не е бил и показван или обсъждан публично, за да могат да се чуят гласове дали той би бил ефективен за сградата там или не, разказа още тя.

Колектив Кино Космос са получили писмо от ОФ „Плводив 2019“, както и всички останали кандидати по втора и трета сесия, че другата седмица предстои обявяване на резултатите от двете сесии по отворените покани.  Това означава, че те няма как да знаят дали техния проект за „Културен Космос“ е одобрен от журито на фондацията или не, стана ясно още от коментара на арт директорът.

„При все, че нямат нито един реализиран собствен проект като колектив до този момент, те изтъкват претенцията и излизат с обвинения за липса на капацитет за реализацията на проекта ЕСК. А това са хора, които знаят най-малко за проекта ЕСК. И за всичките етапи през които минава неговата реализация. Няма да изтъквам факта че проектът е уникален и на практика това обвинение издиша максимално, тъй като в държавата няма организация, която да е правила ЕСК досега.“

Да използват политическите турболенции в този момент с нападки срещу екипа, който полага максимални усилия да осъществи проекта, въпреки всичко, е меко казано подривно и подло, смятат от Фондацията.

„Тук не става въпрос дали Колектива Кино Космос ще оттегли доверието си от фондацията или не. Въпросът е дали Фондацията би гласувала доверие на хора без никакъв опит в реализацията на културни проекти.

От тама нататък историята за спасяването на сградата, преките, участници в нея и дейността на кино Космос в периода, докато са били в сградата на киното всички, които се интересуват я знаят.   

Въпросът, за това дали сме им гласували доверие, въпреки всичко, ще остане без отговор защото сега проектът им ще бъде публикуван като оттеглен,“ заключи Светлана Куюмджиева.  

 • 13 Авг, 2017 | ПМ
  Ако колективът космос имаше капацитет да направи нещо смислено с киното, да го беше предложил като хората от 3 години гледаме един пауър пойнт от дузина страници, които показват ремонта и почти нищо повече. Комуникация!? Целенасочена работа? Цел, пичове? Да идат в София, направо да поискат НДК.Не забравяйте, че ОФ е само функция на Общината. Буфер. Така че е ясно, че отнасят теглените майни за сметка на кученцето Тото и другите магьосници от Оз.
 • 13 Авг, 2017 | ПМ
  Ако колективът космос имаше капацитет да направи нещо смислено с киното, да го беше предложил като хората от 3 години гледаме един пауър пойнт от дузина страници, които показват ремонта и почти нищо повече. Комуникация!? Целенасочена работа? Цел, пичове? Да идат в София, направо да поискат НДК.Не забравяйте, че ОФ е само функция на Общината. Буфер. Така че е ясно, че отнасят теглените майни за сметка на кученцето Тото и другите магьосници от Оз.
 • 13 Авг, 2017 | гражданин
  Кво пък искате от Куюмджиева! Позиция като позиция като на всеки който си защитава каузата и знае кухнята на нещата.Дали ще е тази директорка или някоя друга все тая. Що пък само колективните хора да казват кво мислят!! Дали пък проблема е точно с киното или законите ни дето си противоречат във всичко - едни искат да помагат пишат проекти изведнъж някоя алинея го удря и казва - спри се други ще го правят!!
 • 13 Авг, 2017 | Заплатата РОКАНОВА се утроява = ето така се действа в ЕСК19
  "Сега показа характер и стана лошата! Засрамете се бе пичове, не трябва да се случват нещата по този безобразен начин! Засрамете се, тази дама е специална!" "...тази дама е специална..." = "...тази дама е специална..." = "...тази дама е специална..." Е ПА КАК ДА НЕ ГО ОБИКНЕШ РОКАНОВСКИ? ПОКАЗАЛА СИ РОГАТА, МИЛАТА, НО ЗА НЕГО ТО БИЛО "ХАРАКТЕР". ДОЛО ПИЧ-ДОБРОВОЛЦИТЕ, ДА ЖИВЕЕ НАРОДНАТА ВЛАСТ! Ми да беше си написал банковата сметка, та направо
 • 12 Авг, 2017 | Роканов
  Как не ви е срам! Безобразие! Светлана е принципен човек! Сега показа характер и стана лошата! Засрамете се бе пичове, не трябва да се случват нещата по този безобразен начин! Засрамете се, тази дама е специална!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

08 Мар, 2018

Даряват на общината проект за реконструкция на Кино Космос

Кметът: Седнахме на една маса с арх. Абаджиев, стиснахме ръце и ще вървим заедно напред

Кино Космос ще се случи в името на града ни, заяви арх. Абаджиев

Каква ще е съдбата на Кино Космос? Частичен отговор на този въпрос, който вълнува толкова много хора, даде кметът Иван Тотев днес. Това се случи по време на представянето на проекта за реновирането на Детмаг и превръщането на пространството в галерия. Градоначалникът се спря на знаковата сграда на арх. Шинков и обясни, че в казуса „Космос” има раздвижване.

Седнахме на една маса с арх. Тодор Абаджиев. Стиснахме си ръцете. Опитваме се да вървим заедно напред, обясни пред журналисти кметът. Припомняме, че арх. Абаджиев придоби авторските права за сградата от арх. Шинков миналото ...

» повече