Има ли Пловдив главен архитект?

Изпод тепето

Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка

Иво Дернев

Има ли Пловдив главен архитект? Този въпрос често си задават браншови организации и граждани с позиция по щекотливи теми в последните шест години. В момента той е особено актуален заради рокадите в общинската администрация. Да, Пловдив има главен архитект и неговото име е Румен Русев. Той обаче е такъв само по ведомостта за заплатата си, тъй като в последния управленски мандат се постара да остане незабелязан. Да, вероятно тази анонимност е угодна за властта, но не и за града. Самият факт, че Под тепето има една единствена снимка на арх. Русев от публично събитие в последните четири години, е достатъчно показателен. А в това време се случиха много неща, касаещи именно неговия иначе така важен ресор- Небет тепе, Цар-Симеоновата градина, проектите за площад Централен и вече актуалните за река Марица и Тютюневия град, проектът и дебатите за Втори гребен канал и прочие, и прочие. По всеки от тези казуси Румен Русев удобно пасува и се сви в кабинета си, ако въобще го посещава. Имаше едно изключение- странната му позиция в организирания от Под тепето и БНТ дебат по повод идеята  за изграждане на паркинг под езерото в Цар-Симеоновата градина. На събитието в кино Космос арх. Русев се включи с епохалното експертно заключение: „Паркинг под Пеещите фонтани? Може и да може, може и да не може…”.

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, арх. Румен Русев влезе в общественото пространство, но не с професионални действия или оценки, а с мега издънка. Още по време на мандата на Славчо Атанасов, през 2010-та, той бе спипан да шофира в нетрезво състояние. КАТ отне шофьорската му книжка, а той виновно сведе глава пред тогавашния си началник в общината и неофициално сякаш абдикира от задълженията си като главен архитект. Неслучайно се говори, че управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект в последните шест години. Просто защото главният архитект на Пловдив е фиктивна длъжност. Или ако трябва да перифразираме самия Русев: „Главен архитект? Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка”.

Сега новият стар кмет трябва да покаже, че промяната в начина на управлението на града е възможна, след като преди балотажа сам даде такива заявки. И да обяви конкурс за поста. Защото Пловдив трябва да има функциониращ, независим главен архитект, колкото и наивно да звучи. Не съм сигурен, че Илко Николов би бил подходящ за този пост, тъй като е прекалено обвързан с управляващите. Редно е за длъжността да се проведе прозрачно състезание, в което кандидатите да представят цялостни концепции за архитектурното развитие на Пловдив в следващите четири години, да поставят честно проблемите, които трябва да бъдат решени и да посочат начините това да се случи. Такъв конкурс ще е ясен знак към браншовите организации, че в следващите 4 години диалог и комуникация ще има. Думи, които в последния месец кметът Тотев често използва. Ако обаче на тази важна позиция се гледа като на коз в политическата игра, думите отново ще олекнат като кухо предизборно обещание. А така доверие не се печели.

 

Споделете ни във:

9 коментара

  1. Практиката е доказала, че тези, които си стоят по кабинетите и не ги снимат вършат доста повече работа от тези с PR-а, които ежедневно правят копки. Първите са бачкатори, вторите тарикати.

  2. „…управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект…“ – ами ролята на главния архитект не е да се скатае и барикадира кабинетно и да ИЗЧАКВА ДА ГО ПОПИТАТ. Той получава заплата да ръководи физическото развитие на Града по Закон и по законно валиден План. А не агитки да си организират сектантски „конкурси“ за Мегдана, пък ОСъвет да им дарява СТО БОНА

  3. За мен този архитект като заемащ поста главен архитект е изключително сполочлив. Умеещ да решава проблеми и да взима решения за благото на всички.

  4. Прав си за Архитекта и за мен е правилния архитект. Но ти се научи да пишеш правилно!!!
    Относно : Гл.Архитект Русев , той е абсолютно качествен и полезен за град Пловдив!

  5. Архитекта си отиде , но наследството му ще го сърбаме 100 години…остави некъв Бангладеш след него. Качете се на еднпо тепе да видите на какво прилича града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.