Подтепето

ИзПодТепето

13 Ноев, 2015

Има ли Пловдив главен архитект?

Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка

Иво Дернев

Има ли Пловдив главен архитект? Този въпрос често си задават браншови организации и граждани с позиция по щекотливи теми в последните шест години. В момента той е особено актуален заради рокадите в общинската администрация. Да, Пловдив има главен архитект и неговото име е Румен Русев. Той обаче е такъв само по ведомостта за заплатата си, тъй като в последния управленски мандат се постара да остане незабелязан. Да, вероятно тази анонимност е угодна за властта, но не и за града. Самият факт, че Под тепето има една единствена снимка на арх. Русев от публично събитие в последните четири години, е достатъчно показателен. А в това време се случиха много неща, касаещи именно неговия иначе така важен ресор- Небет тепе, Цар-Симеоновата градина, проектите за площад Централен и вече актуалните за река Марица и Тютюневия град, проектът и дебатите за Втори гребен канал и прочие, и прочие. По всеки от тези казуси Румен Русев удобно пасува и се сви в кабинета си, ако въобще го посещава. Имаше едно изключение- странната му позиция в организирания от Под тепето и БНТ дебат по повод идеята  за изграждане на паркинг под езерото в Цар-Симеоновата градина. На събитието в кино Космос арх. Русев се включи с епохалното експертно заключение: „Паркинг под Пеещите фонтани? Може и да може, може и да не може…”.

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, арх. Румен Русев влезе в общественото пространство, но не с професионални действия или оценки, а с мега издънка. Още по време на мандата на Славчо Атанасов, през 2010-та, той бе спипан да шофира в нетрезво състояние. КАТ отне шофьорската му книжка, а той виновно сведе глава пред тогавашния си началник в общината и неофициално сякаш абдикира от задълженията си като главен архитект. Неслучайно се говори, че управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект в последните шест години. Просто защото главният архитект на Пловдив е фиктивна длъжност. Или ако трябва да перифразираме самия Русев: „Главен архитект? Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка”.

Сега новият стар кмет трябва да покаже, че промяната в начина на управлението на града е възможна, след като преди балотажа сам даде такива заявки. И да обяви конкурс за поста. Защото Пловдив трябва да има функциониращ, независим главен архитект, колкото и наивно да звучи. Не съм сигурен, че Илко Николов би бил подходящ за този пост, тъй като е прекалено обвързан с управляващите. Редно е за длъжността да се проведе прозрачно състезание, в което кандидатите да представят цялостни концепции за архитектурното развитие на Пловдив в следващите четири години, да поставят честно проблемите, които трябва да бъдат решени и да посочат начините това да се случи. Такъв конкурс ще е ясен знак към браншовите организации, че в следващите 4 години диалог и комуникация ще има. Думи, които в последния месец кметът Тотев често използва. Ако обаче на тази важна позиция се гледа като на коз в политическата игра, думите отново ще олекнат като кухо предизборно обещание. А така доверие не се печели.

 

 • 24 Ян, 2017 | Видими Резултати 2017
  Архитекта си отиде , но наследството му ще го сърбаме 100 години...остави некъв Бангладеш след него. Качете се на еднпо тепе да видите на какво прилича града.
 • 13 Ноев, 2015 | Фантата
  Прав си за Архитекта и за мен е правилния архитект. Но ти се научи да пишеш правилно!!! Относно : Гл.Архитект Русев , той е абсолютно качествен и полезен за град Пловдив!
 • 13 Ноев, 2015 | Пловдивчанин архитект
  За мен този архитект като заемащ поста главен архитект е изключително сполочлив. Умеещ да решава проблеми и да взима решения за благото на всички.
 • 13 Ноев, 2015 | ь
  явно има някой нагласен за този пост и сега се опипва почвата0, я кажете кой е този рахитект
 • 13 Ноев, 2015 | ТУТАНКАМОН МУЗЕЕН
  "...управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект..." - ами ролята на главния архитект не е да се скатае и барикадира кабинетно и да ИЗЧАКВА ДА ГО ПОПИТАТ. Той получава заплата да ръководи физическото развитие на Града по Закон и по законно валиден План. А не агитки да си организират сектантски "конкурси" за Мегдана, пък ОСъвет да им дарява СТО БОНА
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

22 Дек, 2017

Пловдив остава без главен архитект

И фаворизирания Цветелин Цоневски не отговори на изискванията на комисията, процедурата е прекратена

Не е ясно ще бъде ли обявяван въобще нов конкурс

Пловдив остава без главен архитект. Комисията не е одобрил нито един от тримата кандидати за поста- архитектите Илко Николов, Хубена Салджиева и фаворизирания Цветелин Цоневски, научи Под тепето. Решението все още не е обявено официално, като се очаква това да се случи другата седмица. Но то е категорично- нито един от кандидатите за Главен архитект не отговаря на изискванията. Соченият за сигурен бъдещ такъв арх. Цветелин Цоневски не се представи убедително на публичното представяне на концепцията си, същото е станало и пред комисията. Така, въпреки политическите маньоври на зам.-кмета Георги Титюков и хората от партията му ...

» повече
02 Окт, 2017

Обява: Голям български град търси главен архитект

Нов конкурс за главен архитект със старите изисквания

Малко хора отишли на публичната защита на предишните финалисти, смята кмета

Таня Грозданова

До десетина дни община Пловдив ще обяви нов конкурс за главен архитект, съобщи днес кметът Иван Тотев.

Припомняме, че това е втора изборна процедура в рамките на шест месеца, след внезапната смърт на арх. Румен Русев през месец януари, който заемаше длъжността от 2008-а година. Общинската управа възлагаше големи надежди при предишния конкурс, който приключи без победител на 8 юни 2017 г. Тогава градоначалникът обяви, че тримата финалисти в конкурса за поста са отхвърлени от комисията и никой не е получил достатъчно точки, за да бъде класиран. Точните думи бяха, че нито един от желаещите да заемат мястото на ...

» повече
20 Ян, 2017

Отстраненият от длъжност главен архитект на Пловдив Румен Русев е починал

Русев не успя да се пребори с левкемията

Главният архитект на Пловдив Румен Русев е починал, съобщиха близки до семейството. През последните месеци от живота си той е имал и сериозни здравословни проблеми. Според информацията арх. Русев е бил диагностициран с левкемия.  

От общината коментираха, че са покрусени от новината за внезапната му кончина, но все още нямат официално потвърждение от роднините му.

Румен Русев бе дълги години главен архитект на град Пловдив, бил е и заместник-кмет. Името му нашумя около казуса със съборения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 през март 2016-а година. Заради констатирани нарушения при проверките по случая срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 277а ал. 4, вр. чл. 26 ал. 1 НК, а съдът го ...

» повече