Изпод тепетоМнения

Има ли Пловдив главен архитект?

Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка

Иво Дернев

Има ли Пловдив главен архитект? Този въпрос често си задават браншови организации и граждани с позиция по щекотливи теми в последните шест години. В момента той е особено актуален заради рокадите в общинската администрация. Да, Пловдив има главен архитект и неговото име е Румен Русев. Той обаче е такъв само по ведомостта за заплатата си, тъй като в последния управленски мандат се постара да остане незабелязан. Да, вероятно тази анонимност е угодна за властта, но не и за града. Самият факт, че Под тепето има една единствена снимка на арх. Русев от публично събитие в последните четири години, е достатъчно показателен. А в това време се случиха много неща, касаещи именно неговия иначе така важен ресор- Небет тепе, Цар-Симеоновата градина, проектите за площад Централен и вече актуалните за река Марица и Тютюневия град, проектът и дебатите за Втори гребен канал и прочие, и прочие. По всеки от тези казуси Румен Русев удобно пасува и се сви в кабинета си, ако въобще го посещава. Имаше едно изключение- странната му позиция в организирания от Под тепето и БНТ дебат по повод идеята  за изграждане на паркинг под езерото в Цар-Симеоновата градина. На събитието в кино Космос арх. Русев се включи с епохалното експертно заключение: „Паркинг под Пеещите фонтани? Може и да може, може и да не може…”.

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, арх. Румен Русев влезе в общественото пространство, но не с професионални действия или оценки, а с мега издънка. Още по време на мандата на Славчо Атанасов, през 2010-та, той бе спипан да шофира в нетрезво състояние. КАТ отне шофьорската му книжка, а той виновно сведе глава пред тогавашния си началник в общината и неофициално сякаш абдикира от задълженията си като главен архитект. Неслучайно се говори, че управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект в последните шест години. Просто защото главният архитект на Пловдив е фиктивна длъжност. Или ако трябва да перифразираме самия Русев: „Главен архитект? Може и да го има, може и да го няма. Зависи от гледната точка”.

Сега новият стар кмет трябва да покаже, че промяната в начина на управлението на града е възможна, след като преди балотажа сам даде такива заявки. И да обяви конкурс за поста. Защото Пловдив трябва да има функциониращ, независим главен архитект, колкото и наивно да звучи. Не съм сигурен, че Илко Николов би бил подходящ за този пост, тъй като е прекалено обвързан с управляващите. Редно е за длъжността да се проведе прозрачно състезание, в което кандидатите да представят цялостни концепции за архитектурното развитие на Пловдив в следващите четири години, да поставят честно проблемите, които трябва да бъдат решени и да посочат начините това да се случи. Такъв конкурс ще е ясен знак към браншовите организации, че в следващите 4 години диалог и комуникация ще има. Думи, които в последния месец кметът Тотев често използва. Ако обаче на тази важна позиция се гледа като на коз в политическата игра, думите отново ще олекнат като кухо предизборно обещание. А така доверие не се печели.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Архитекта си отиде , но наследството му ще го сърбаме 100 години…остави некъв Бангладеш след него. Качете се на еднпо тепе да видите на какво прилича града.

  2. Прав си за Архитекта и за мен е правилния архитект. Но ти се научи да пишеш правилно!!!
    Относно : Гл.Архитект Русев , той е абсолютно качествен и полезен за град Пловдив!

  3. За мен този архитект като заемащ поста главен архитект е изключително сполочлив. Умеещ да решава проблеми и да взима решения за благото на всички.

  4. „…управленците в администрацията не са се допитали нито веднъж до неговото мнение за този или онзи проект…“ – ами ролята на главния архитект не е да се скатае и барикадира кабинетно и да ИЗЧАКВА ДА ГО ПОПИТАТ. Той получава заплата да ръководи физическото развитие на Града по Закон и по законно валиден План. А не агитки да си организират сектантски „конкурси“ за Мегдана, пък ОСъвет да им дарява СТО БОНА

  5. Практиката е доказала, че тези, които си стоят по кабинетите и не ги снимат вършат доста повече работа от тези с PR-а, които ежедневно правят копки. Първите са бачкатори, вторите тарикати.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина