Епископската базилика бе намерена през 80-те години, истинското й откривателство предстои

Забравеният град

Стартира международната научна конференция, посветена на знаковия обект в сърцето на Пловдив

Проф. Казимир Попконстантинов: Към короната на Филипопол ще има един бисер- Епископската базилика

Експерти в сферата на културно-историческото наследство от цялата страна и от чужбина участват в откритата днес международна научна конференция, посветена на Епископската базилика на Филипопол. Най-големият раннохристиянски храм от IV-VI в. е в центъра на двудневния форум, организиран от Фондация „Америка за България” и община Пловдив. Подробни доклади за археологическите проучвания на обекта направиха Елена Кесякова и Жени Танкова, а колегите им в залата ги аплодираха за приемствеността и страхотната работа в последните години.

През 80-те години Базиликата бе намерена, истинското й откривателство предстои. За нас, освен главоболие, е огромно удоволствие и чест да участваме в този процес, каза на откриването на конференцията Ленко Ленков от Фондация „Америка за България”.

Директорът на археологическия музей Костадин Кисьов благодари на фондацията и на кмета за разкриването на обекта в цялост. Важното в процеса бе да има осъзнато управленско решение. Беше тежко, но се случи, каза доц. Кисьов.

Да, това бе едно от тежките политически решения, но е и едно от решенията, които ще се помнят. Радвам се, че имах възможността да го взема, каза кметът Иван Тотев пред учените в залата. И подчерта, че в крайна сметка Епископската базилика е обектът, който обединява хората.

Елена Кесякова и Жени Танкова разкриха всички детайли от археологическите проучвания на обекта в последните три години. Много от тайните на обекта ще бъдат показани в изложбата  „Епископската базилика на Филипопол: проучвания и резултати (2015 – 2017) „, която се открива довечера, в 18ч. в Археологическия музей.

Според Жени Танкова, дългият 83 метра и широк 36 метра раннохристиянски храм не е бил възстановен след рухването, вероятно заради земетресение, тъй като в края на шести  и в началото на седми век са се струпали куп фактори, които са отслабили много късната Римска империя. Нямало е ресурси базиликата да бъде възстановена, затова остава в руини, смята Танкова.

Към короната на Филипопол ще има един бисер- Епископската базилика, каза проф. Казимир Попконстантинов. Поздравявам ви за щафетното поемане на един толкова важен обект. Имате фантастичен късмет да попаднете на такъв великолепен обект. Той заслужава да бъде под крилото на ЮНЕСКО, допълни историкът и археолог. Той предположи, че по-ранната сграда под Базиликата, за която в докладите си говориха археоложките Кесякова и Танкова, най-вероятно е култова. С професора се съгласиха всички в залата.

Срокът за завършване на целия процес е средата на 2019г. Целта е амбициозна, тъй като обектът е много сложен, многопластов, но вярваме, че можем да се справим. Работим в пълен синхрон с общината, съвместната работа върви гладко, каза пред медиите Ленко Ленков от „Америка за България”. След което припомни, че Фондацията инвестира 8,2 милиона лева в проекта, като почти толкова ще е и  общинската инвестиция.

Очаквайте подробности!
 

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.