Новини

УНИАН: Русия даде на САЩ проект за мирен договор с Украйна

В документа се посочвало, че Украйна трябва напълно да се оттегли от Донецка и Луганска области, както и да запише в Конституцията си, че е неутрална и че няма да се присъединява към НАТО или друг военен съюз

Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна, който предвижда последната да отстъпи част от своята територия. Основните точки на плана бяха публикувани от Дмитрий Гордън, съобщава УНИАНукраинска информационна агенция, базирана в Киев.

Според сейта проектът за мирен договор е бил предаден преди няколко дни във Вашингтон от министъра на вътрешните работи на Руската федерация Владимир Колоколцев.

В документа се посочва, че Украйна трябва напълно да се оттегли от Донецка и Луганска области.

Русия ще предаде на Украйна АЕЦ „Запорожие“ и контрола над демилитаризирана 100-километрова зона по брега към Черно море.

Украйна трябва да се ангажира да не блокира снабдяването с вода на полуостров Крим.

Украйна трябва да запише в Конституцията си, че е неутрална и че няма да се присъединява към НАТО или друг военен съюз.

Украйна трябва да запише в Конституцията си концепция за „армията в мирно време“, състояща се от до 350 хиляди. души и ограничен списък на оръжията, например не повече от 125 бойни самолета.

Крим се определя като специална демилитаризирана територия с двойно подчинение на Украйна и Руската федерация.

САЩ трябва да отменят забраната за доставка на високотехнологични продукти за Руската федерация, както и да вдигат санкциите срещу нефтения и газовия сектори и банковата система на Русия.

Руската федерация е готова да обсъди връщането изцяло на Украйна на регионите Запорожие и Херсон.

Русия официално ще обяви, че няма нищо против присъединяването на Украйна към ЕС.

Прекратяването на огъня по фронтовата линия трябва да бъде въведено веднага след началото на преговорите за мир във формат: Русия – САЩ – Китай -Украйна.

Русия настоява за възобновяване на споразумението за ограничаване на ракетите с малък и среден обсег, като то трябва да бъде подписано и от Украйна, завършва УНИАН, цитиран от Vesti.bg, списъка от основните предложения на Москва.

Снимка: unian.net

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина