ГрадътКултураНовини

Резидентна програма за артисти обяви Община Пловдив

Резидентите трябва да представят идея за трансформация на градско пространство

В навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, по идея на Кмета Здравко Димитров община Пловдив обявява покана за участие в Резидентна програма за артисти, част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г. Изданието е пилотно и се осъществява за първи път.

Целта на поканата е да реализира иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив; Да активира и обживи възприятието за културната идентичност на Пловдив чрез създаване на знаково произведение в областта на съвременните визуални изкуства;  Да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм; Да предостави възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау.

Община Пловдив осигурява условия за творчески престой и реализация на идеи, инспирирани от културно-историческото наследство на Пловдив, на трима изявени съвременни визуални артисти от страната и чужбина. По време на резидентната програма ще бъдат създадени условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност.

Артистите се ангажират да създадат свои концепции, свързани с реинтерпретацията и трансформацията на ключови градски топоси на територията на Община Пловдив – „Старинен Пловдив“, археологическите обекти в града, тепетата, парк „Отдих и култура“  и други. Същите да са в синхрон с целите на настоящата покана;

Детайли прочетете на KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина