Новини

Финландия влиза официално в НАТО

Финландия ще бъде официално приета за член на НАТО на заседанието на министрите на външните работи на Алианса днес и утре, съобщава БНР. В щаб-квартирата на Пакта в Брюксел днес тържествено ще бъде издигнат нейния национален флаг до знамената на другите 30 страни-членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи тази седмица като „историческа“ и подчерта, че от днес Финландия, като пълноправен член на Алианса, ще участва във всички негови срещи, дейности и военни структури. Миналата седмица парламентите на Унгария и Турция ратифицираха протокола за присъединяването на Финландия към НАТО, с което отпаднаха и последните пречки по пътя й към Пакта.

Също днес ще се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна. В него ще участва украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото ще бъде обсъдена допълнителната помощ за Киев.

„Путин не се готви за мир, а за още война“, каза Столтенберг.

Нарастващото влияние на Китай ще бъде друга тема на дебати. Столтенберг предупреди, че и най-малката помощ от страна на Китай за Русия ще бъде огромна грешка.

В заседанието на външните министри ще участват партньорите на НАТО Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина