АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Емил Миразчиев: Чудя се как да кажа на Алберто Гарути, че някой е заел идеята му

Възмутен съм, че тя се ползва за комерсиални цели на един комерсиален обект. Дори да няма юридически права, то те са морални и задължават уважение към автора, коментира той появата на реклама на голям търговски обект, твърде сходна с инсталацията „На родените днес”
Стартира разширението на инсталацията „На родените днес”, както ви съобщихме още вчера. Заместник- кметът по култура Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов и Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес“ направиха технически проби миналата вечер в градинката зад Джумая джамия. „Седмият хълм“, както още е известно мястото, приело това име от проекта на художника Атанас Хранов, ще е първата локация извън квартал „Капана“, която ще бъде добавена към проекта.
На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за 24-тата „Седмица на съвременното изкуство“ на фондация „Изкуството днес“ и е финансиран от „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“. Това се случи  през 2018 г. с куратори Катя Ангелова и Алесандра Пожанти.
Ден преди техническите проби Емил Миразчиев, по чиято покана италианският творец  Алберто Гарути дойде в Пловдив, бе неприятно изненадан от рекламна кампания на голям търговски център, твърде сходна с идеята на италианския творец. Миразчиев заяви, че все още не е информирал Гарути.
„Чудя се как да му кажа, че някой е заел идеята му, защото човекът ще бъде потресен. Този проект го е правил в 7-8 държави. Говорим за едно от най-големите имена на италианската съвременна сцена. Когато дойде в Пловдив, ние по някакъв начин го влюбихме в града ни и той дари тази работа във времето, когато бяхме Европейска столица на културата, абсолютно безвъзмездно, без какъвто и да било хонорар. Това е една от любимите ми инсталации за  последните 25 години, а тя стана любима и на пловдивчани, но това не дава право на всеки един да си я ползва като идея, при това  съм адски възмутен, че се ползва за комерсиални цели на един комерсиален обект. Тази работа е художествено произведение, което е познато в цял свят. Дори да няма юридически права, то те са морални и задължават уважение към автора. Не знам дори в държави от третия свят дали биха си позволили да копират подобна идея. Когато става въпрос за художествена творба никой няма право без съгласието на автора да я използва”, коментира казуса Емил Миразчиев.
„Инсталацията на Гарути и сега работи, но е някак в латентен период, защото имаше едно условие, че авторът може да дари работата за вечни времена, когато се реализира в целия Капан, защото беше само в централната част на квартала. И сега общината поде инициативата да реализира този проект в целия Капан и дори да се разшири на Малката Главна, Римския стадион и тепетата”, добави Миразчиев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина