АктуалноБългарияНовиниПод лупаРазследване

Биоцентралата в Труд окончателно спря работа

РИОСВ – Пловдив запечатва когенератора

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) е инспектирала отново днес биоцентралата в с. Труд. Проверката е била с цел да се проверят получени сигнали от граждани за миризми и за да се осъществи контрол върху процеса на постепенното и безопасно извеждане на инсталацията от режим на работа, след издадената заповед за принудителното й спиране. В проверяващия екип е бил включен и представител на Регионалната здравна инспекция – Пловдив.

На място експертите са констатирали, че централата вече окончателно е спряла дейността си по производство на електроенергия.

От 5:00 часа тази сутрин когенераторът не работи и не се подава енергия към ел. мрежата, съобщиха от РИОСВ. Това ще позволи     още днес екоинспекторите да запечатат чрез пломбиране когенератора.

Ето какво разказна инспекторите за проверката:

„При проверката е установено и че боксовете, в които се съхранява силажът са празни. В перколатната вана има минимално количество течност – смес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.“

Екоинспектротие направили обход около обекта и на улици в кв. „Герена“, в присъствието на кмета на селото. При обследването на около 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата са установили струпване на брикети от слама и различни суровини от растителен и животински произход – евентуален източник на неприятни миризми. В тази връзка РИОСВ – Пловдив вече са алармирали Държавен фонд „Земеделие“ за предприемане на действия по компетентност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина