ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Янко Ненов ни провокира с новата си изложба „Dolce far niente

Ценители и приятели на Янко Ненов изпълниха първия етаж на Градската галерия (ул. „Княз Александър I“ №15, за да се порадват на най-новата му изложба „Dolce far niente или Сладостта от безгрижието“. Публиката винаги очаква изненади от художника и той отново я сюрпризира с новите си произведения. Този път многофигурните му игриви композиции са рисунки с японски акварелни бои и моливи, акцентирани с преге върху върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

Въпреки пъстрите сюжети, наситени с лекота и завладяваща динамика, заглавието на експозицията е сякаш подвеждащо. Създаваните цели три години персонажи са впримчени в причудливи движения, впрегнати са в действия, които по-скоро създават безпорядък. А дали безгрижието не е измамно и забавлението – лукаво?

Както проницателно отбеляза в словото си на откриването на изложбата Мария Капон – отдавнашна ценителка на творчеството на Янко Ненов:

„Сладостта от безгрижието винаги стои отстрани, но то обикновено е родено от много загрижен човек, който ни разказва, че можем да бъдем разноцветни, персонално свободни, плуващи, летящи и може би лично щастливи…Моят превод е такъв – авторът ни дава цялото щастие, цветове и вкус към живота, и своята ирония, че не успяваме да видим свободата на хората като общност. Може би сега е времето да се видим в неговото огледало. Защото лодката е от картон, ние имаме точно толкова време, колкото има картона, да се стопи във водата на живота ни. И имаме само посоката на светлината, а къде е брегътът? Това ни пита той. И всички пак трябва да видим това огледало. Защото сме заедно в лодката.“

Изложбата може да се види до 31 декември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина