Актуално

Младежкият барок срещна младежкия рок и победиха чалгата с концерт на Римския стадион (ГАЛЕРИЯ)

Оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков”, с диригент доц. д-р Пламен Първанов и хорът на Музикалното училище, с диригент Николета Енева, заедно с атрактивните рок групи Noisy bastards, Red Trigger и Bloodrush взривиха дветe нива на площада

Младежите показаха как класиката и рока не са отстъпили мястото си на комерсиалната "музика"

Пролетното издание на тазгодишният Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" за финала си превърна откритата сцена на Римския стадион в място за среща на класиката с рока, като събра зрители с различни музикални предпочитания. Два часа преди страта на Големия детски концерт, който бе и грандиозният завършек на деветдневния Празник на Детето в Стария град, древните седалки започнаха да се пълнят с любопитни туристи. Освен амфитеатралните седалки, перилата на площад Джумаята също събраха прелюбопитната публика, дочула музиката на младежите.

 

Концерътът на млади музикални таланти в пролетното издание на фестивала, след триумфалния успех на първото му провеждане през 2013 година на Римския стадион, се превърна в очаквано събитие. На него си дават среща млади солисти и оркестри от цяла България, отдали талант и сърце на музикалното изкуство.

„Концертът е едно от много важните събития за "Дни на музиката в Балабановата къща", посветено на младите хора и превърнало се в една от емблемите на фестивала. Този Голям детски концерт, в който винаги сме представяли едни от най-талантливите младежки оркестри и ансамбли от страната, този път е уникален, поради своя новаторски облик”, каза развълнувано Мила Павлова – артистичен директор на Международния фестивал.

На сцената си дадоха среща младежкият барок в лицето на оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. д-р Пламен Първанов и  хора на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Николета Енева и младежкият рок в лицето на атрактивните рок групи  Noisy bastards, Red Trigger и Bloodrush.

Оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков” си е създал заслужен авторитет с участия на международни фестивали и с множество концертни турнета в Германия, Франция, Полша, Белгия , Холандия, Словакия, Чехия и др.

Noisy bastards  свирят от година и половина заедно класически и хард рок. Пловдивските момчета Ставри Ленгеров (китара), Симеон Попов (барабани) и Мойсей Велев (клавир) са единствената сформирана рок група в НУМТИ „Добрин Петков”.

Red Trigger са заедно от една година. Пловдивската банда се състои от пет момчета: Димитър Димов (соло китара), Мартин Горнишки (ритъм китара), Михаил Ангелов (вокали), Велко Цветков (бас китара) и Добрин Семерджиев барабани).Свирят хард рок, като черпят вдъхновение от AC/DC и Van Halen.

Bloodrush са носители на Първа награда от телевизионния формат „Голямото рок междучасие”. Това постижение носи заслужена слава на Косьо, Мартин и Мариян от Добрич и признанието, че са новата рок банда на България.

Младите класически музиканти от Пловдивското музикално училище изпълниха един от шедьоврите на бароковата музика – „Магнификат” от Антонио Вивалди, а младите рокаджии наелектризираха публиката с авторски песни и легендарни рок парчета.

ВИЖТЕ И СНИМКИ "ЗАД КУЛИСИТЕ":

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина