ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Международен фестивал „Дни на тракийската култура“

За единадесета поредна година ТРАКАРТ организира Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 22 до 27 юни 2023 г. 

Тракийското културно наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура и традиции ни задължават не само да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени традиции, но и да ги популяризираме в достъпна форма.

Оставайки верен на своята тенденция в дейността си „Синтез на Античност и съвремие”, Културен център „Тракарт” кани културолози, работещи в изследователската си дейност, да представят пред широка публика своите нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура.
Събитията от програмата на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2023” ще се проведат в рамките на 6 дни от 22 юни до 27 юни 2023 г. 

На 22 юни 2023 /четвъртък/ от 19.00 часа в Камерна зала „Тракарт“ е официалното откриване на фестивала с концерт.  В програмата участват: 

  • ХОР НА ПЛОВДИВСКИТЕ МОМЧЕТА „СТЕФКА БЛАГОЕВА“ С ДИРИГЕНТ МИЛКА ТОЛЕДОВА, КЛАВИРЕН СЪПРОВОД ЮЛИЯ ПЕТРОВА ПРИ ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ПЛОВДИВ;

„Хор на пловдивските момчета“ е създаден в края на 1975 година. От 2003 г. носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000).

Днес диригент на хора е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета от 30 години. Под нейно ръководство съставът осъществява успешни концертни изяви и е отличен с редица награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси.

В хора участват момчета от пловдивските училища от 9 до 14-годишна възраст. 

Многобройни са успешните изяви в големи национални музикални форуми.. Концертната дейност е богата, с повече от 1200 концерта в България и в чужбина, участия в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в оперни спектакли: „Тоска“, „Кармен“, „Хензел и Гоетел“, „Кармина Бурана“ и др.

  • ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ИГЛИКА“ С РЪКОВОДИТЕЛ ВЕНЦИСЛАВА ЕЛЕНСКА ПРИ ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ПЛОВДИВ;

Във Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ танцуват повече от 200 млади дарования от на възраст от 5 до 19 годишна възраст разпределени в пет концертни състава. ФТА ”Иглика” има професионален екип от хореографи и музиканти, които влагат в работата си с децата огромна любов и грижа за младите хора да израснат  горди българи, които ценят, милеят и пазят българския фолклор и за идните поколения. Главен художествен ръководител е Венцислава Еленска.

В по-голямата си част репертоарът е авторски труд на хореографите и музикантите на ФТА ”Иглика”. 

ФТА ”Иглика” е носител на 27 отличия от национални и международни конкурси, с участието на повече от 300 деца и младежи. 

Ансамбълът е основан от доайена на българския танцов фолклор Георги Шишманов и седем десетилетия и е част от културния живот на град Пловдив.

  • ВОКАЛНА ГРУПА “БАМБИНИ” С РЪКОВОДИТЕЛ и ВОКАЛЕН ПЕДАГОГ СНЕЖАНА ДОНЕВА  ПРИ ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ПЛОВДИВ;

Вокална група “Бамбини” към ЦПЛР-ОДК Пловдив е създадена през 2008 г. с ръководител и музикален педагог Снежана Донева. Формацията включва деца на възраст от 5 до 12 години и към момента е най-голямата вокална група на гр. Пловдив, в която се обучават повече от 100 деца.

Обучението се осъществява въз основа на изработена авторска програма, която включва  работа с микрофонна техника, сценично поведение, реализация на аудио записи и участие във видеоклипове. За годините си на съществуване вокална група „Бамбини“ придобива свой авторски прочит и облик. Създадени са редица авторски песни по музика и аранжимент на ръководителите Снежана и Димитър Доневи. Песен от репертоара на ВГ „Бамбини“ е включена в учебника по музика за 1-ви клас на издтелство “Изкуства”. Полуфиналисти на „България търси талант“ и носители на множество национални награди.

На официалното откриване ще бъдат обявени и победителите в II Онлайн Конкурс за рисунка „Наследници на траките“ в трите категории.

Фестивалната програма на “ДНИ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА” 2023 обхваща две направления – „МУЗИКА И СЛОВО“, представени от Научна конференция на тема „Приносът на тракийската култура във формирането на европейската цивилизация” и различни културни събития – концерти,  изложби,  прожекции на филми, конкурси, четения и събития за деца. 

На 24 и 25 юни 2023 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Научна конференция на тема „Приносът на тракийската култура във формирането на европейската цивилизация”, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доц. Живко Жеков,  доц. Веселина Вачкова и др. 

Двадесет и шест доклада ще бъдат представени  в рамките на конференцията. Тематиката на научните изследвания е разнообразна – нови данни и обобщения на резултати от проучвания. Немалко учени в последните десетилетия констатираха като безспорен факт, че корените на културата в Европа е донесена от траките. Образуването на различните европейски народи и оказаното влияние от балканските ни предци върху тяхното развитие е доказано.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са: 

  • Втори онлайн конкурс за детска рисунка „Наследници на траките“ за деца от 1 до 12 клас в три възрастови групи, като резултатите ще бъдат обявени на 22.06.2023 по време на официалното откриване на фестивала. През 2022 имахме 150 участници;
  • На 23 юни 2023 г. /петък/ от 16.30 ч. в Културен център „Тракарт“ представяне на книжката „Озирис и Изида“ /Издателство Парадигма/ на Весела Атанасова, с илюстрации на Галя Захариева. Един преразказ на мита за Озирис и Изида, придружен от цветни илюстрации на оригинални египетски сцени и речник на непознатите думи и богове. Препоръчва се за деца от 8 – 11 години. Събитието е в партньорство с фестивал „Пловдив чете 2023“;
  • На 23 юни 2023 г. /петък/ от 17.30 ч. в Културен център „Тракарт“ откриване на Изложба „Египетските култове по Българското Черноморие“, организирана в сътрудничество с  Института по тракология към БАН;
  • На 23 и 26 юни 2023 /петък и понеделник/ ще бъдат премиерите на филмите „ЛАВА ЗА ПОСВЕТЕНИ”, „СЛЪНЧЕВИЯТ РИД” и „ПРЕГРЪДКАТА НА ПРОКЪЛНАТИТЕ”, които са дело на Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 60 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. 

Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“ и Район „Южен“ към Община Пловдив в Зала в кметството;

  • Детско ателие – Акция „По следите на тракийските съкровища“ – 24 юни 2023 /събота/ от 11.30 до 12.30 ч., в Експозиция „Енчо Пиронков“, Старинен Пловдив в сътрудничество с Ателие “СевКолорит “ с ръководител Севлия Тодорова;
  • Тракийски приказки – четене на приказки, подходяща среща за деца над 5 г. на 25 юни 2023 г. /неделя/ от 11.00 ч.в Изследователски център-музей „Тракарт“, ул.“Княз Александър I Батенберг“ 25;
  • На 26 юни 2023 г./понеделник/ в Културен център „Тракарт“  от 18.00 ч. Концерт „Музикални картини“ с участието на Красимира Паурова-цигулка, Надежда Кузманова-пиано, Стефания Иванова-цигулка; 
  • Шести литературен конкурс „Наследници на траките“ – в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2023 на 27 юни от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт“ ще има Музикално-поетичен спектакъл „Наследници на траките“ и ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца Литературен конкурс „Наследници на траките“. 

ЕДИНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „ДНИ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА“ 2023 е част от официалната програма на ОФ “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” по Програма „Наследство 2023“ и се провежда с медийното партньорство на Радио Пловдив, с любезното съдействие на Район „Южен“, община Пловдив. 

Способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Входът за всички събития е свободен.

Пълната програма на фестивала и новини може да намерите на следните адреси:

www.trakart.org

https://www.facebook.com/centerTrakart/

https://www.facebook.com/TrakartResearch/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина