КултураНовини

Аржентинският танго хореограф Диего Окампо подготвя пловдивски ученициза международен спектакъл

„От Испания до Аржентина“, който ще бъде представен на 3 май 2019 г. в Античния театър в Пловдив

Водещият аржентински танго хореограф и изпълнител Диего Окампо от няколко дни работи с ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, с директор Емилия Арабаджиева. Диего Окампо гостува в Града под тепетата  в ролята си на хореограф и музикален директор на спектакъла „От Испания до Аржентина“, който ще бъде представен на 3 май 2019 г. в Античния театър в Пловдив. Той идва, за да подготви участието в представлението на ученици от класа на Зоя Капон. Диего Окампо ще работи с учениците, които ще имат честта да излязат на една сцена със световни звезди на фламенкото и тангото като Сара Хименес, Кармен Камачо, Рафаел Рамирес, Карина Колмейро и самия Диего Окампо.

За Диего Окампо

Диего Окампо е роден в Буенос Айрес. Бил е танцьор в Националния театър Сервантес в Буенос Айрес. Работил е в Ню Йорк, с Академията на Филаделфия и Център за изследвания на Бродуей. През последните години той работи и живее в Париж, където има собствена школа и е търсен преподавател и танго хореограф. Партнира си с водещи танго изпълнителки като Силвия Фуентес, Еладия Кордоба, Сандрин Наваро и Карина Колмейро, която също ще видим в Пловдив. Той е един от основателите на прочутите танго фестивали в Париж “Renctontres musicales de tango agrentin” („Музикални срещи с аржентинското танго“) и “Le printemps de tango” („Танго пролет“). Развива своя стил, като експериментира с традиционното танго, използвайки вариации на митичното Tango Embrace. Той създава нов подход към танца във всички негови измерения и вярва, че тангото не е просто танц, а форма на музикално и театрално изразяване.

За спектакъла „От Испания до Аржентина“

Спектакълът „От Испания до Аржентина“ събира уникална формация от топ-танцьори и музиканти от Испания, Аржентина и Франция, които ще поведат публиката по следите на любовта в музикално-поетичното представление. Вдъхновението за него идва от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола,  фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер.

В танц, музика и поезия ще бъде представена история за път и открития, за любов и свобода. „Никога не е късно да счупиш оковите на ежедневието и да тръгнеш без посока в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция. Асоциацията организира концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София, като насърчава културния обмен между България и Франция, и подкрепя развитието на млади таланти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина