АктуалноГласовеГрадътМнения

„Да, България“ за извънредната сесия: Езикът на омразата влиза в Общински съвет

Отстраняване на когото и да е по хомофобски съображения би бил изключително опасен прецедент, предупреждават от пловдивската организация на партията

Разглеждането на въпрос, по който ОбС няма компетенции, е показна предизборна ПР кампания, „правене на шоу“ за избирателя, допълват от „Да, България”

„Ставаме свидетели как езикът на омразата влиза в Общински съвет Пловдив”. Това отбелязаха от пловдивската организация на „Да, България“ след днешната шумна и в същото време безрезултатна за опозицията сесия на местния парламент. От месната структура на партията излязоха с обръщение към членовете на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”, изразявайки притесненията си относно политическото говорене по темата за LGBT общността.

„Общински съвет Пловдив заседава извънредно по искане на „Патриотичен фронт“, „Съюз за Пловдив“ и БСП, като една от точките е „Разглеждане на предложение за отстраняване от длъжност на Артистичния директор на Фондация „Пловдив 2019“ г-жа Светлана Куюмджиева“. Повод за това искане е предстояща през юли изложба на фотографии от LGBT паради, провеждани в други страни на Балканите, като част от Програмата на Пловдив ЕСК 2019. Искането бе отразено вчера от една от най-четените медии в световен мащаб „The Guardian” като „Хомофобски скандал удря Пловдив – Европейска столица на културата“. Без изобщо да обсъждаме Програмата, Артистичния директор или когото и да е, трябва да отбележим, че Общинският съвет няма думата при назначаване и освобождаване на артистичния директор на Фондацията. Управителният съвет има тези правомощия”, отбелязват от „Да, България” и изброяват хората, които влизат в УС на фондацията.

„Разглеждането на въпрос, по който ОбС няма компетенции, е показна предизборна ПР кампания, „правене на шоу“ за избирателя. Това шоу обаче е опасно – налагането на хомофобия и насъскването на гражданите на Пловдив едни срещу други е недопустимо. Ставаме свидетели как езикът на омразата влиза в Общински съвет Пловдив. Заканата на Александър Сиди е потресаваща – народен представител от ВМРО, цитиран от The Guardian: „Не искаме да го правят (за фотографската изложба). И ще ги спрем, използвайки всички законови и ако се налага, незаконни средства.“ Призоваване към неспазване на закона от трибуната и от позицията на властта е опасно явление в национален мащаб. Призоваваме лично всеки един от горепосочените членове на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“ да не се поддава на политическо влияние чрез изкривяване замисъла на Пловдив ЕСК 2019 и подчиняването му на явна дискриминация! Отстраняване на когото и да е по хомофобски съображения би бил изключително опасен прецедент”, предупреждават от „Да, България”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Тези от „Да, България“ на Прокопиев страдат от раздвоение на личността – не се ли регистрираха като „Демократична България“ за евроизборите?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина