Тревата пак ни изненада!

Актуално Градът Зелен град Новини Под ножа

„Тревата пак ни изненада!”. Така коментира ландшафтният архитект Невена Цветкова ситуацията с поддържането на зелените зони в Пловдив в момента. В последните дни общинското предприятие „Градини и паркове” е остро критикувано заради безсилието да се справи с избуялите тревни площи в града, който гневни наши читатели съвсем резонно оприличават с джунгла. Вчера директорът на ОП-то Веселин Козарев обясни, че служителите му са обработили над 8 хиляди декара тревни площи за месец и заради топлото и влажно време тревата и плевелите растели буквално за часове.

Критици на работата на „Градини и паркове” посочват, че в последно време от предприятието дори да окосят навреме на определени места, после не събират окосената трева. Тя остава на място спарва тази, която е отдолу. С липсата на редовно поливане тя пожълтява, след което може да не бъде косена.  Самата окосена трева като изсъхне на място вече  не става и за компостиращата инсталация, за която се усвоиха сериозни европейски средства.

Според Невена Цветкова дори колоритните цветни акции на „Градини и паркове” търпят критики, тъй като цветя из града се засаждат на безумни места, най-често скрити от високата неокосена трева.

„Сериозен проблем е и това, че поливните системи, където има такива разбира се, са без програматори. Тази в парк Каменица например все още се нуждае от работник, който да спира и пуска крановете. Т.е. спестихме 500 лв от програматор, но ще ги дадем като надници. Да не споменавам и правилото за поливане през хладното време на денонощието – рано сутрин и късно вечер”, добавя Цветкова.

Според нея в предприятието допускат грешка и със събиране на малки купчини на шума и трева – практика, която работниците не спират да използват. Това води до губене на време при извозването.

„Продължават и резитбите из града, а освен, че не е сезон за резитби, не е и толкова належащо“, коментира още ландшафтният архитект.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Тревата пак ни изненада!

  1. Голямата грешка в дейността на ОП“Градини и паркове “ е тази , че не успяха да си разпределят правилно отпуснатите финансови средства от Община Пловдив в частта при закупуването на моторни косачки на трева с по голяма мощност, голям кош за събиране на трева, които да могат да се качват през бордюри и неравни терени ! Пример : Погрешно закупена косачка за „Ротари парк “ – в ж.р.Тракия Пловдив – Дадени на “ халост “ много пари – 9000 лева за моторна косачка с неимоверно малък кош.
    А трябваше за всеки жилищен район на Пловдив да бъдат закупени косачки с най голям по обем кош за събиране на тревата и към всяка подобна да има малко камионче което след коситба да може да извози купчинките с окосена трева към изградената компостираща от Община Пловдив компостираща станция. А там където тази техника да се справи – веднага се включват малките бензинови косачки ! Въпреки проведени разговори преди време и предоставяни проспекти с технически данни , адреси на фирмите вносители на подобна техника , като буден пловдивски гражданин – пътувал доста по света , сега изпитвам огорчение и обезверение , че в определени Общински предприятия на ръководни длъжности се поставят бих казал некомпетентни хора,които не знаят как да използват предоставяните им финансови ресурси . А с тьх би трябвало да се закупи такава производителна техника , която да облекчи труда на своите служители.
    Другото което ме дразни , е че в пловдивските граинки и паркове се изграждат „ЧЕШМИЧКИ “ без някакъв проект – както за по големи хора , така и за деца и оборудвани със съответната арматура с “ ПУСКОВ БУТОН “ който при натискане пуска вода и така всички утоляват жаждата си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.