ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовини

Има ли специалисти, които отговарят за зелената система в града, питат пловдивчани

Липсва желание за диалог с плодвивчани за управлението на зелената система, смятат граждани

Само район Южен е отговорил какви специалисти по зелена система има в администрацията им

Хаотични отговори пет месеца след тяхното изпращане в общината са получили пловдивчани от Гражданска коалиция – Пловдив, изпратили отворено писмо до местната администрация, относно управлението на зелената система в града. Това твърдят от организацията в съобщение, изпратено до медиите днес. Чак през януари те са получили отговорите, зададени през лятото на 2018 година.

Единствено район „Южен“ е отговорил на Гражданска коалиция – Пловдив относно професионалната квалификация на длъжностните лица, които се занимават със зелената система. Означава ли това, че е практика в останалите кметства да се назначават лица без съответната квалификация и това да води до неадекватно отношение към парковете и градините на Пловдив, питат от гражданската организация.

В писмото се посочва, че все още няма обособена дирекция или отдел „Зелена система“, което е предвидено в изработената от самата община Програма за развитие, поддържане и опазване на зелената система. От организацията са пожелали и достъп по електронен път до информацията от публичния регистър и паспортизацията на дълготрайните декоративни дървета и дърветата с историческо значение, и до протоколите от заседанията на Специализирания обществен съвет по озеленяване. Администрацията обаче е препратила гражданите да търси документи по реда на Закона за достъп до обществената информация. От коалицията са категорични, че ще подходят по този път, но „по този начин се обезсмисля възможността за участие на гражданското общество за опазване на парковете“.

Пловдивчани се интересуват и от териториите общинска собственост, чието предназначение е променено за последните 4 години. „Подобна политика противоречи на плановете на множество български и европейски общини да заслужат титла „зелен град“ като приоритизират градските паркове пред хаотичното застрояване. Според информация в медиите, 790 дка зелени площи реално са преотредени за други цели вместо да се ползват като зелени площи и така са застрашени във всеки един момент от застрояване с нови жилищни, административни и търговски сгради“, коментират от Гражданска коалиция – Пловдив в своето становище.

Въпросите им са свързани и с обема отсечени дървета в парковете „Отдих и култура“ и „Лаута“ и документацията относно заприходяването на отсечения обем дървесина.

Гражданска коалиция – Пловдив представлява неформално обединение от граждани и неправителствени организации, които повече от пет години последователно организират срещи и дискусии, като предлагат решения за развитие и опазване на парковете и градините в Пловдив. Нашата цел е да бъдем коректив на органите на местно самоуправление с цел създаване на здравословна и естетически красива околна среда.

Екипът на Гражданска коалиция – Пловдив през следващата седмица ще внесе ново писмо до Община Пловдив, защото в контекста на масовото недоволство при продължаващите сечи на дървета и след случая на физическия сблъсък на работник с д-р Веселка Христамян, не могат да позволят темата да бъде загърбена. Ще настояват за среща с представители на общината, на която да обсъдят конкретни предложения за по-добра отчетност и прозрачност от страна на местната власт пред гражданите, коментират още активистите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Живия лешш е зеленото в Пловдив – преди 20 години на човек в града са се падали 22 кв.м зелена площ, сега са 10 …какво да говорим повече, Тотьо, брат му, мама му и строителните бандити е..ха ммата на града, лошото е , че край няма!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина