Актуално

Общината драстично оряза парите за култура

Ключови обекти не получиха финансиране. Един от тях е сградата на БНБ

Културно- историческото наследство и знаковите сгради в централна градска част не просто не са приоритет за Здравко Димитров и екипа му, а изглежда се приемат единствено като проблем за управляващите в общината. Доказателство в тази посока е Бюджет 2022, в който драстично са орязани средствата за култура и културна инфраструктура тази година.

Градоначалникът изглежда вдига ръце от сградата на БНБ на Малката главна. Вчера Димитров  спомена, че води преговори за прехвърлянето на паметника на културата към Археологическия музей. Но не обели и думи за ремонта му, при положение, че има готов проект за реставрация на зданието. Въпреки целия ентусиазъм около придобиването на изключителната сградата, проектирана от арх. Хайнрих Майер в края на XIX век, идеята тя да придобие нови функции и да стане притегателно място за култура и градски събития е оставена на трупчета. Пари за този така очакван ремонт общината не иска даде. Под тепето научи, че от Бюджет 2022 са клъцнати предложените 600 000 лв. за реставрация на фасадата на БНБ и 300 000 лв. за конкурс плюс проектиране на интериора на сградата. Тези средства могат да бъдат предвидени при актуализация на бюджета по-късно през годината, но знакът, който дава администрацията е съществен- грижата за паметници на културата и градска среда не й е приоритет.

Кино КосмосОрязани са средствата и за кино Космос. Предложението е било да бъдат заложени 1 милион лева в Бюджет 2022- проектът е на обща стойност 5 милиона лева. Финансовият зам.-кмет обаче сметнал, че може да отпусне само 500 хиляди лева.

С 200 хиляди е намален и бюджета за Форум Юг-Изток. Наполовина е финансирането и социализирането на последния етап от реконструкцията на двора на сградата на ГХГ на „Съборна”. Силно намалени са и средствата за ремонти и капиталови разходи в Старинен Пловдив- от 900 хиляди лева на 180 хиляди лв.

Вчера Здравко Димитров дебело подчерта, че Пловдив е четвъртата най-харесвана туристическа дестинация в поредна класация. В същото време туристическият бюджет е намален до нестигащите за нищо 100 хиляди лева.

Екипът на кмета дори посегна на парите за смесено финансиране към Държавните културни институти. Миналата година общината е дофинансирала  Операта със 120 хиляди лева, театъра със 110 хиляди лева и кукления театър със 70 хиляди лева за създаване на нови продукции в трите институции. Тази година тази финансова подкрепа не е предвидена в Бюджет 2022. Не е предвидено и Занаятчийско училище за деца и туристи.

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Тъкмо, тази година хонорарът ви ще се намали и най-после смешното ви сайтче ще фалира. Защото всички знаем кой колко взима от културата на Пловдив и защо толкова милее за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина