АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеИзбор на редактораКварталиНовиниТуризъм

Ново и старо: Железарията в Капана

Как се промени един от малкото обекти в квартала, който не бе сменял предназначението си от предишния политически строй

Железарията – една от емблемите на популярния сред туристите и любим на местните айлякчии квартал на творческите индустрии в града под тепетата – вече има нов облик.

снимка: Tsanko Darakchiev

Старият магазин за строителни материали от десетина дни е превърнат в най-новото заведение в Капана.

Това бе един от изключително малкото търговски обекти в квартала, който не бе претърпявал генерални промени години наред. Той бе популярен сред всички в района, които в някакъв момент са правили ремонт.

Историческите анали на Капана сочат, че Железария „Марукян“ до началото на 2023-а не е сменяла предназначението си. Тя си стоеше там непоклатима от предишния политически строй. Преди няколко месеца железарията затвори за ремонт.

Историята на Марукян

Обектът всъщност носи името на известна арменска фамилия, чийто родоначалник дошъл от Турция в Пловдив през далечната 1925 година. Къщата на малкото площадче, по-известно сред местните като Широкото, е дело на емблематичния арх. Христо Пеев.

Разходка в Капана по сградите на арх. Христо Пеев – ГАЛЕРИЯ

Сградата на фамилия Марукян е строена на две части, върху два отделни парцела и към днешна дата е съхранена, добре поддържана и запазена в стила си.

Ново – бар Железарията

Мястото отвори преди броени дни с елегантен коктейл, бял роял и изпълнения на Едит Унджиян.

С любопитство и малко носталгия надникнахме и останахме приятно изненадани от дизайнерските хрумки в интериора, които препращат към дългогодишната история на помещението. Собственикът на обекта ни разказа, че идеята дошла, след като всичко в Капана се променило.

Трябваше и ние да отговорим на промяната„, каза пред репортера ни Христо Борисов.

В части от интериора екипът, работил по проекта, е вплел историята с акценти, които да напомнят за железария. Лампите са от кофи и тесли, закачалките от мистрии. Дори в емблемата на бара има закачка с гайка. Изцяло е запазена и оригиналната дограма на магазина.

Тук е мястото да припомним, че кореняците капанджии разказват как преди години почти всеки дом в „Капана“ имаше лоза, засадена до входа. Широкото се явява мястото с най-много лози в Капана. От време оно там имаше асми, които излизат от дупка в паважа пред входа на магазина за електроуреди, а собствениците на обекта оплитаха разклоненията около специална дървена конструкция и лятото лозовите листа правеха красив сенник над входа и връзваха няколко чепки грозде, колкото да не е без хич. Затова не можахме да не попитаме за асмата.  

Асмата много си я гледаме, обръщаме ѝ специално внимание и въпреки, че малко пострада при ремонта, вече се възстановява. След година-две ще е в предишния си разкош„, разказва Христо.

Направили са ѝ нова метална конструкция от ковано желязо, около която да се вие.

Концепцията на новото място е за бар с коктейли, а те са специално разработени за „Железарията“ от популярния пловдивски барман Маш Митака. Заведението предлага и сладка витрина. Планират и събития.

В колажа на корицата е използвана снимка на Tsanko Darakchiev

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. Коментират в статията, че железарията е била от предишния режим. Ами от по-предишния режим е- преди 9тосептемврийския преврат е. След 9-ти нямаше частни магазини.

 2. Идеята не е лоша, мястото също…Има известно преиграване с мистриите и цинковите кофи, но явно дизайнера сега се учи. Подсказвам – закачалки, от забити в стените пирони. Хареса ми, че оригиналните дограми, са съхранени – а и едва ли някой може даа изработи същите!

  1. Ако дизайнерът се учеше сега, нямаше да Ви харесат дограмите, повярвайте ми……. а мястото щеше да е неразпознаваемо и без облик като останалите пивници в Капан-а…..

   1. Съмнявам се, че ще бъде нещо различно от „пивница“ , колкото до това – дали ще бъде „с облик“ или не – броят на кофите не е определящ. Ако имате някакви съмнения, можете да посетите едно съвсем близко заведение, „Найлона“, абсолютно разпознаваемо “ с облик“, според вашите разбирания и там да преброите колко кофи има налични в интериора…! Естествено, може да опитате, с увеличаване броя на кофите, поне малко да се доближите до такъв „облик“, но едва ли ще се получи – единствено прогнозирам името на заведението да се промени на „кофите“.
    Разбирам, че съм споменал „дизайнер“ , в коментара си под публикацията, съвсем не на място и лишено от смисъл.
    Успех!

 3. И все пак жалко, че вече няма да е железария, а поредното заведение. Пожелавам на хората успех в новото поприще, но мястото наистина си беше емблематично точно в предишния си вид, в който го помнят много поколения. През зимата имах гости от друг град и им направи силно впечатление.

 4. Пловдивският Слънчев бряг. Не е далеч времето, когато ще зазвучи чалга там. Творчески квартал? По-скоро алкохолно-кулинарен. Жалко, а как добре започна…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина