АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Кой беше в Капана още преди разрастването на квартала

Електронният гид за Града под тепетата Lost in Plovdiv ни разхожда по някои от най-„старите” места

Толкова много сме писали за заведенията и работилниците в творческия квартал, че в тази област едва ли може да ви изненадаме с нещо скандално и ново. Като че ли в последните години ясно се вижда как районът се променя буквално всеки сезон и постепенно се превръща от зона за занаяти в парти мястото под тепетата. Постоянно се отварят барове, кафенета и ресторанти, но  днес ще се спрем на 6 обекта, които са тук много преди експанзията в Капана и дори може да се сторят нетипични за туристите, които го посещават заради безспирния купон и наситен нощен живот.

Започваме с една от най-устойчивите локации – Зоомагазин Любов. Ветеринарният център е част от верига магазини за храни и лекарства за домашни любимци. Макар и в самия край на квартала, той е известен на всеки собственик на куче, коте или друг вид домашно животно от дълги години.

Магазинът за шивашки материали на ъгъла на улиците „Йоаким Груев“ и „Атанас Самоковлиев“ е в Капана вече над 15 години. Собственичката не е сменяла улицата, но преди 7 години сменя мястото с 10-ина метра. В дюкянчето могат да се открият всички видове шивашки пособия – конци, връзки, платове, ципове, копчета и др.

Железария Марукян не е сменяла предназначението и мястото си още от предишния политически строй и всъщност носи името на известна арменска фамилия, чийто родоначалник дошъл от Турция в Пловдив през далечната 1925 година. Това е един от малкото търговски обекти в квартал Капана, който не е претърпявал генерални промени. Познат е на всички, които в някакъв момент са правили ремонт в района.

Музикален магазин „Електрика“ е добре познат на пловдивчани. Това е едно от местата, които също са в Капана още преди квартала да смени облика си. Вътре може да намерите диджей техника и оборудване, осветление за клубове и ресторанти, различни аксесоари, както и билети за музикални събития.

Арт Галерия Меланит – Пловдив също е от доста дълго в Капана. Тя отваря през далечната  1993 година,  а днес вече е придобила популярност с най-богатата колекция от авторски сребърни накити на български автори, която непрестанно се обновява. Тук може да откриете още пластики, картини, икони, арт сувенири и други.

Последното място е добре познато на всичките ни читатели. Книжарницата София-Т отваря врати през 1991 година, а обзавеждането е направено напълно в духа на Капана – комбинация от дърво и мрамор.  В един от последните си текстове подробно ви запознахме с историята ѝ и задължително ви призоваваме да я посетите, за да усетите атмосферата и мириса на вековно дърво, камък, усещането за бохема, култура и история.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина