ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Успоредната пряка на Главната – рай на кулинарията и пазаруването

Съветваме ви да не я пренебрегвате при следващото си посещение в Града под тепетата

Имало ли е моменти, когато ви се струва, че централната градска част се пръска по шевовете от хора и места няма никъде? Особено през топлите и слънчеви дни пловдивчани, а и редица от туристите, изпълват Главната улица и дори разминаването е трудно. А тъй като никой не обича прекалената навалица и факта, че трябва да чакаш да те обслужат, предлагаме да изпробвате алтернативната пресечка на Батенберг – ул. Отец Паисий. Вече подробно сме ви описвали как тя е изтъкана от история и задължително трябва да се оглеждате на всички страни и нагоре, когато минавате през нея. Но днес ще ви я разкрием и от един по-различен ъгъл – като кулинарна и шопинг локация. Защото на дължината си от скромните 420 метра, тя има много какво да ни предложи.

Започваме от самото начало и частта ѝ откъм Централна поща, където първото място, на което се спираме, несъмнено е ресторант Одеон. Неслучайно сме именували текста си за него Магията на шеф Хари, защото тук интернационалната еклектика в менюто умело се комбинира с майсторството на главния готвач, за да пресъздаде в чинията ни вкусовете на целия свят. Перфектно приготвено крехко месо и разнообразие от опции за гостите, които залагат на вегетарианска или веганска диета, са малка част от детайлите, които отличават заведението. А панорамата над останките от древен Пловдив просто оставя всеки посетител без думи.

В непосредствена близост пък  Artnewscafe е отлично място, където може да се насладите на кафето или питието си далеч от шума на минувачите, и дори да поработите необезпокояван през деня. Вечер често се организират тематични партита, така че има възможност и за забавления.

На ъгълчето с друга наша любима уличка – Гурко, е ресторант Унико. Той е създаден във венециaнски стил,с уникална българска и италианска кухня, с добре селектирани вина от: България ,Италия,Нова Зеландия и Чили.

Вече сме ви разказвали и за UK Shop, в който задължително трябва да се отбиете да разгледате. Гарантирано колкото и пъти да влезете, ще попаднете на нещо ново, интересно и ако почувствате желание да го притежавате – вземете го. Бройките са ограничени, а няма гаранция, че ще го има следващия път.

Стигаме и до самия край на обособената пешеходна зона  и най-старият работещ ресторант под тепетата. Вече 90 години Златна круша не е сменяла името, мястото и предназначението си. От около половин година емблематичното заведение смени собствениците си и впечатлява с изискан бохемски интериор. На място може да опитате пица, паста и много интересни предложения. Повечето от тях се сервират в тесто, което е като запазена марка на Златна круша. На обед се предлага богато  меню.

От тази част започва и търговската част на улицата, заради която тя се знае сред пловдивчани и като златарската пряка. Тук се намират многобройни златарски ателиета и магазини, които предлагат най-новите модели от благородния метал. Доста от местата са от години и особено около баловете се изпълват с нетърпеливи клиенти, избиращи своя накит за специалния момент.

На Отец Паисий се намира и един от рок баровете под тепетата – Fabric. Цялото заведение е направено от дърво и има един от най-дългите барове за обслужване на клиенти – около 10 метра. Във вътрешната си част има просторна лятна градина, а непосредствено до него – Craft Shop.

Българската кухня също намира своето място на малката уличка. Ястията в ГастрономЪ са богати на вкусове и аромати и са истинско кулинарно вдъхновение.
Менюто се обновява сезонно и предлага здравословно, вкусно месо от избрани български екологични стопанства. Отново имат всекидневно обедно меню.

Малко по-надолу от същата страна се намира и любим винен бар, без претенции за шик-гурме. Vino Culture има няколко прости цели, които гони от своето създаване – да развива отношение към виното, да го прави достъпно за любителите, да показва нови и непознати сортове и да информира и образова посетителя без капка назидателност. Заведението предлага и кухня под формата на тапаси, така че със сигурност си заслужава посещението.

Точно срещу него е и Смокини – приключенският ресторант на Пловдив. Интересен факт е, че мястото и преди е било ресторант, който цели 35 години е предлагал на пловдивчани традиционна българска кухня. Днес, в ресторант Smokini,  се приготвят както национални български специалитети, така и ястия от международната кулинарна сцена. Специално място е отделено на вегетарианските и веган предложения, защото изборът на хората да се хранят по този начин не е причина за компромис с вкуса.

По протежението на Отец Паисий ще намерите и къде да опаковат красиво подаръка ви, авторски бижута, билети за „горещи” музикални събития, ароматни пури, стотици видове бира и какво ли още не. Съветваме ви да не я пренебрегвате при следващото си посещение.

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. „…защо мислите че Сариеви са приватизирали улицата…“ показаното на илюстрации №1, 3, 5 не мяза на ЖИВА УЛИЦА в истински Град, както е пустинно, безжизнено, неодухотворено и . . . ПРИВАТНО, като задния им двор.

  2. Вместо да коментирате граматиката на статията, напишете вие статия. Нека прочетем вашите мнения и идеи. Не знам защо мислите че Сариеви са приватизирали улицата. Това не е вярно.

  3. де да знам, ама на мен тая статия ми намирисва: „…Вече подробно сме ви описвали как тя е изтъкана от история и задължително трябва да се оглеждате на всички страни…“ на вдъхновената перодръжка на един самодоволен, но недоучил многознайнйк-КАЛИНКА.

  4. МНОГО СА ‘СВИНЯВАМ, АМА Ф ЕЗИК СВЕЩЕН ДУМАТА ‘ПРЯКА“ ЗНАЧИ =ПРЕСЕЧКА= И СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО „УСПОРЕДНА ПРЯКА“ НЯМА СМИСЪЛ И Е НЕГРАМОТНО И НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛНО.
    ОТЕЦЪТ БЕШЕ (МИН. СВ. ГЛАГОЛНО ВРЕМЕ) ВЕЛИКА УЛИЦА ПРЕДИ САРЪЕВИТЕ ДА Я ПРИВАТИЗИРАТ.
    А ОЩЕ ПО-ПРЕДИ, КОГАТО ПЛОЩАД ЦАР КРУМ С ОКРЪЖИЕТО РАДВАХА ОКОТО, ОТЕЦЪТ БЕШЕ ОСНОВНИЯТ ТРАНСПОРТЕН ГРЪБНАК НА СЕГА ПАРАЛИЗИРАНИЯ ГРАцКИ ЦЕНТЪР. ИМАШЕ ВЕЛИКИ ЗАВЕДЕНИЯ КАТО ВЕГЕТАРИАНА, КАТО КРУШАТА – А СЕГАШНИЯТ ЖАЛЪК НАПЪН НА „ТЕПЕТО“ ДА НИ ПРОПАГАНДИРА КАПАНИ СА ОБРЕЧЕНИ НА ПРОВАЛ: ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ЩОМ ДЕРНЕВ ПРОДАВА НЕЩО, ТО НЕ Е СТОКА.
    НЕ СТРУВА.
    „УСПОРЕДНА ПРЯКА“ ПРЕСЕЧКА =КИС-КИС. . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина