ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Детски акцент на Пловдив Чете 2019: Ако няма малки читатели, няма и големи читатели

Световноизвестният детски писател Хюс Кайер идва под тепетата на 12 юни

Божана Апостолова слиза от кормилото на „Жанет-45“, предава управлението на Манол Пейков

Пребогата програма за Столичната 2019-а година предлага литературният фестивал Пловдив чете, организиран от Жанет-45. Твърде много събития има – даже прекалено много, че може би фестивалът трябва да стане целогодишен, пошегува се Гергана Георгиева от екипа на издателската къща, коментирайки програмата – срещи с писатели, с илюстратори, изложби, артистични инсталации и още много в дните от 10 до 16 юни.

Няма как да има акценти, коментира Божана Апостолова в началото – всяко събитие е важно и те са разнообразни, като могат да достигнат до колкото се може повече хора. Целта е книгата да достигне до човек, въпреки всички трудности. Апостолова изтъкна как от печалбата от продажби на книги 20% отиват в държавата (като ДДС), 40% за разпространителите, и от останалите 40% трябва да се дават за хартия, мастило, на автори, редактори, илюстратори и т.н. Акцент все пак беше програмата.

Тя стартира на 10 юни, но официалното откриване е на 11-и юни на Античния театър. Тогава ще бъде връчена традиционната награда Орфеев венец, както и призът за най-добро художествено оформление накнига Златна четка.

Предстоят десетки срещи с писатели, представяния на нови книги, както и разговори за по-стари издания. Към по-нестандартните събития спадат аудио-визуалната инсталация на Рене Карабаш в галерия Plovediv от 11 до 17 юни, както и визуалната инсталация на Петко Танчев „забравени.те думи“ – за употребявани в поезията думи, чието значение разбираме, но вече не използваме. Тя ще бъде представена в австрийския павилион FLUCA пред artnewscafe на 15 юни, събота. Ден по-рано пък ще бъдат връчени традиционните награди „Христо Г. Данов“.

Като част от детската програма е посещението на Хюс Кайер – един от най-известните холандски писатели, автори на детска литература. Той ще се срещне с пловдивчани в камерната зала на Драматичен театър – Пловдив от 17:30 часа на 12 юни. Това е един от най-големите писатели на съвремието ни и носител на „детски Оскар“ – награда Астрид Линдгрен, коментира Манол Пейков и добави, че не си спомня друг лауреат да е пристигал у нас досега. Цялата програма за деца е фокусирана около партньорството с Детския отдел на пловдивската библиотека. „Това е много важно – ако няма малки читатели, няма да има големи читатели“, каза пред журналистите директорът на библиотеката Димитър Минев.

Към сина си Манол Пейков се обърна Божана Апостолова, която изтъкна дългата си кариера като издател на книги – вече 30 години издателска къща. Той ще поеме работата на „Жанет-45“ от догодина, добави официално тя за бъдещето на една от водещите български културни организации.

Традиционно, заедно с фестивала, ще се проведе и Алея на книгата. Щандовете ще изпълнят пространството на Малката главна – от Римския стадион до подлеза на „Аптека Марица“. Алеята се организира съвместно с Асоциация „Българска книга“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина