ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Вътре празник на художниците, вън протест на художниците (ГАЛЕРИЯ)

Членовете на ДПХ заявиха „Залата е наша” пред новата галерия, докато в нея се открива изложба на техни колеги

Снежана Фурнаджиева: Всичките интриги и лъжи, които се опитват да разделят художниците, няма да успеят, след като ние се обичаме и ще се обединим

Кураторът на изложбата Румен Жеков: Нека пловдивските художници се успокоят- залата е за всички

Дружеството могат да използват залата, но не и да я притежават, коментира протеста Тотев

Иво Дернев

Около 40 члена на Дружеството на пловдивските художници застанаха пред новата галерия на Гладстон и заявиха „Залата е наша”, докато вътре се откриваше изложбата на техни колеги „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“. С това започна и новият живот на изложбена зала „2019”, която от ДПХ искат да стопанисват на основата на подписан преди много години меморандум.

Акцията на дружеството, водена от председателя му Снежана Фурнаджиева, започна от общината. Художниците вдигнаха транспаранти и празни бели платна на фона на живо изпълнение на пиано пред кметството, тъй като Иван Тотев им отказа протест пред новата галерия по време на откриването на първата изложба там.

„ Визитната картичка на Пловдив се изправи пред общината днес. Дружеството, което прави духовността на този град. Интелигентни и възпитани хора протестират с музика, а политиците искат да ни превърнат във васали или форма на печалба. Обаче няма да успеят. Всичките интриги и лъжи, които се опитват да разделят художниците, няма да успеят, след като ние се обичаме и ще се обединим. Галерията на Гладстон е творческо пространство, изпълнено с любов, духовност и красота. Вратите му ще бъдат отворени за всички творци. Тази борба ще завърши с истинска победа и изплуване на истината такава, каквато е”, дръпна слово председателят на дружеството Снежана Фурнаджиева пред общината. И подкани членовете на ДПХ да идат пред галерията.

Там те се подредиха в редица с надпис „Залата е наша”. При пристигането на кмета Иван Тотев един от художниците го освирка, но бе успокоен от колегите си.

Докато приключваше акцията на ДПХ, вътре започна откриването на изложбата. Директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков, художниците и куратори на „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“ Румен Жеков и доц. д-р Красимир Русев, както и част от авторите на работите в експозицията застанаха пред многото посетители и не скриха доволството си от новата галерия и възможностите, които предоставя тя.

„Присъствате на откриването на една много добра изложба в една още по-добра галерия, или обратно. Изложбата перфектно се допълва със залата- интериорът и обстановката й са минималистични. Затова и никое изкуство няма да има предимство тук”, заяви Красимир Линков, който заедно с екипа си подредиха дебютната за пространството изложба.

„Великолепна зала. Тази изложба седи изключително впечатляващо тук. Нямам думи, изумен съм. Радвам се, че в Пловдив нещата поемат по такъв път”, суперлативен бе проф. Свилен Стефанов.

„Нека пловдивските художници се успокоят- залата е за всички”, каза кураторът на изложбата и изтъкнат пловдивски художник Румен Жеков. Чуха го тези от протестиращите, които след акцията отидоха да уважат колегите си. Не го чу Снежана Фурнаджиева, която май така и не влезе в новата галерия.

„Краси Линков създаде прекрасна атмосфера. Тази изложба дава старт на използването на това пространство за култура. Залата е подходяща за много различни събития. Не са много моментите, в които една администрация инвестира в подобен културен обект. Искаме той да няма почивен ден”, каза пред гостите на събитието Иван Тотев.

За журналисти той коментира протеста отвън. „Тази сграда е върху публично-общинска собственост и е в патримониума на общината. Минаха времената, в които някои може да вземе нещо, а друг да му плаща сметките. Говорим за общинска инвестиция от 4,6 милиона лева. За нас е важно Пловдив да притежава такова бижу и то да се управлява добре. А Градска художествена галерия, която е общинска структура, точно това прави. Управлява добре. Това е гаранцията за добро стопанисване. Ще поддържам тази теза до последния ден на мандата си. Изложбите на Дружеството на пловдивските художници ще бъдат тук. Ние на практика нямаме никакви противоречия, тъй като те ще използват залата. Но между използване на залата и даване за управление има огромна разлика. Дружеството могат да използват залата, но не и да я притежават. Дори юридически това не може да се случи”, заяви Тотев.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Из медийното пространство се реят различни версии-къде ли е истината, дали някой ще публикува документи,колко и как са похарчени ЕДНИ ПАРИ???
    “Говорим за общинска инвестиция от 4,6 милиона лева. “
    “Строителството на изложбената зала продължи близо година, а инвестицията е за около 3,5 млн. лева.“ И още една устно изказана версия,че частта,която е платена от общината е 700 000 лв,а останалите са от другия джоб- на държавата.
    А дали е така,господа журналисти?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина