ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (28.09 – 03.10)

Тази седмица пловдивските улици ще са изпълнени с артисти и занаятчийски творения. Завръща се и едно от най-вкусните събития под тепетата

6Fest Kapana

Като един истински пътуващ уличен фестивал, на 27 и 28 септември 2019 г. 6Fest Gabrovo гостува в Европейската столица на културата Пловдив и творческия квартал Капана.

Основната фестивална програма ще бъде на 28 септември (събота) със съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки и участието на Fireter, Igrachka-Plachko circus, Variété PLAN B, SoulMade Theatre Company, QUICK HANDS Project, Куклен Театър „Мале-мале“ и др. Кукленият театър “Мале-мале” идва от София с представление за малки и големи. Пловдивската театрална компания “Soulmade” е добре позната на местната публика с кабарето си с марионетки. Артистите от Цирк “Играчка-Плачко” умеят да жонглират еднакво добре както с кристална топка, така и с … ножове, а при нужда – и да ни разсмеят със своята клоунада. “Вариете План Б” е международна циркова група, която в момента работи във Варна. Quick Hands Project е формация на магьосници от Габрово, известни с организирането на най-големия фестивал за илюзионисти на Балканите – Магична среща “Златна котка” в Габрово. На 6Fest ще участват с улична магия. Двама артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще преминат през улиците на Капана, за да ни пренесат в света на приказките. Fireter са една от най-популярните улични формации у нас, а през 2018 г. на второто издание на 6Fest в Габрово направиха уникален парад на кокили с артисти и светеща инсталация.

6Fest кани пловдивчани и гостите на града да посетят фестивала в карнавални костюми или маски. В духа на мотото на Пловдив 2019 “Заедно” 6Fest посвещава пловдивското си издание на посланието “Заедно на Карнавал”. Нека да превърнем Капана в в душата на карнавала. Уличният фестивал кани и локациите в Капана като заведения и магазини да се включат в кампанията “#ЗАЕДНО на Карнавал”. Желаещите да станат част от карнавалното настроение на 6Fest могат да обявят отстъпки от ценовата си листа или подаръци за всеки, който е дошъл на този ден в карнавален костюм или с маска. “Вълшебните” думички ще са разбира се “Заедно на Карнавал”, а “промокодът” – 6Fest.

Като част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана, на 27 септември (петък) ще се състои второто издание на новия формат Нощ на историите. В пловдивската „Нощ на историите“ местни творци от Града на тепетата ще разказват лични и семейни истории. Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети като Петър Чухов, Стефан Иванов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Виргиния Захариева и др.

Капана
27 – 28 септември

Базар Капана

Базар Капана се завръща през септември като самостоятелно бутиково издание на Капана Фест с акцент върху артистичните занаятчии на България!

От 27 до 29 септември на Малката Главна (ул.Райко Даскалов) ще откриете един от основните и най-обичани елементи на Капана фест: големия авторски базар за ръчно изработени продукти и крафт храни!

Над 80 български автори отново ще ни изумят с въображението си и ще ни поднесат с усмивка и лично отношение прекрасните изделия, в които са вложили душата си. Ще се насладим и на отбрани вкусове от майсторските ръце на най-добрите родни и международни производители на качествени храни и напитки.

За страхотното настроение ще се погрижи владетелят на аналоговия звук DJ Skill, който с удоволствие и майсторство организира програмата на специалната ни бутикова сцена за винил сетове и акустични изпълнения. Музикалната зона ще бъде активна всеки ден от 17:30 до 23:00.

Големият пловдивски базар за грамофонни плочи отново ще зарадва с уникални находки феновете на качествения винил, а украсата в стила на Капана Фест ще превърне това тридневно
изживяване в истински празник в сърцето на града.

Малката Главна
27 – 29 септември

Под небето ниско

ПОД НЕБЕТО НИСКО, едно пътешествие в миналото и настоящето на Сирия чрез танц, спомени и видео, ще видим тази събота в Пловдив.

На сцената ще видим 40-годишния Джамал – базиран във Франция от десетилетие, той наблюдава как местата от спомените му биват изоставените или унищожени, а приятелите му се разпръскват по света. Тръгвайки от личните си спомени и заедно с Уаел Али, те ще стигнат назад до документални извори и архивите от колониалната история на Сирия – такава, каквато я познаваме днес, една пленена страна.

ПОД НЕБЕТО НИСКО създава диалог между различните измерения на времето и многобройните начини, по които можем да гледаме на един и същи обект, на една и съща територия. Двама танцьори – Шариф Андура и Нанда Мухамад – изпълняват завладяващ дует на сцената, докато на видеостената зад тях до публиката достигат серия от въпроси.

Как да гледаме към настоящето, когато нямаме достъп до миналото? Как да се справим с днешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как се създава театър в период на война, когато се намираме извън страната? Защо и за кого?

Спектакълът е на френски и арабски език, със субтитри на български.

Драматичен театър Пловдив
20 часа
Билети в epaygo

Архитектурна разходка в Нощта на учените

Много от сградите, построени в периода между двете световни войни, свързвани повече или по-малко с модернизма, остават далеч от погледите. Те не впечатляват с богато орнаментирани фасади, но носят друга красота.

В рамките на „Европейска нощ на учените“ 2019, когато се отбелязват и 100 години от основаването на знаменитата школа „Баухаус“, историкът на изкуството Теодор Караколев от фондация „Български архитектурен модернизъм“ ще ни разведе из някои от най-интересните образци от периода в центъра на Пловдив и ще ни разкаже за новата естетика на модернизма, къде да търсим и откриваме красотата в тези сгради и как да ги разпознаваме из града.

Срещата е в 19 часа пред централния вход на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ (Копчетата).

Класически японски театър Но – „Крилатите одежди“ „Земният паяк“

На сцената на Античен театър Пловдив, българската и международна публика ще има уникалната възможност да се потопи в магията на цели две класически Но пиеси – „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“. Създаден преди близо 7 века, театър Но не спира да очарова съвременните японски и чуждестранни зрители и да вдъхновява световноизвестни драматурзи. В качеството си на част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, настоящият спектакъл е резултат от дългогодишната работа на Акихиро Ямамото с актрисата Мая Бежанска, както и редица други български актьори, чието съвместно представяне ще можем да видим в „Земният паяк“.

Античен театър Пловдив
19:30 часа
Билети в Ивентим

28 септември

Дюнерджии

”Нож И Шейкър” винаги са били почитатели на уличната храна, а какво по-добре описва уличната храна в Пловдив от дюнерите! Ние ги помним от времето, когато бяха 2 за левче и ако ти падне парченцето месо ставаше вегетариански.

На следващото издание на вкусното събитие ще опитаме един наистина добър дюнер, придружен със страхотна напитка.

Бар „Фабрик“
12 часа

29 септември

Неделна видеотека #6: Мръсни танци

За шестото издание ще смъкнем нивото на тестостерона натрупан след Неделна видеотека #3 и #5 – „Конан разрушителя“ и „Универсален войник“. За целта ще гледаме една неостаряваща романтика – „Мръсни танци“! Всички са добре дошли за да научат кои танци са били считани за неприлични преди 32 години. Мъжките роли са озвучени от най-култовия филмов преводач в България – Васил Кожухаров!

Кармина Бурана (Сегедски модерен балет)

Сегедският модерен балет създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот.

Темите от средновековните поеми „Кармина Бурана“ са същите, вечните, но сред впечатляващите декори сюжетът е друг. Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Животът е предопределено кратък. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Съдбата не цени красотата на момента. В това пътуване между инстинкти, страхове, ритуали, жестокост, смърт, радост и любов всички опознават човешката си същност.

Балетът от Сегед е емблематичен с изпълнителски си стил, в който ефектната майсторска техника на артистите съжителства пълнокръвно със сценичните закони и с всички театрални средства спектаклите се превръщат в преживяване. Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори.

За повече от 30 години Сегедският модерен балет е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди и отличия на публиката.

Танцовата компания гостува за трети път в България след 2011-а, годината на Унгарското председателство на ЕС, и 2016-а по случай 60 г. от Революцията през 1956 г.

Дом на културата „Борис Христов“
19 часа
Билети в epaygo

1 октомври

Валери Вергилов в Пловдив

ИК Жанет 45, Литературен Салон „Spirt & Spirit“ Пловдив и приятели представят Валери Вергилов. Със специалното участие на Валери Вергилов и Ани Илков.

Петното на Роршах
19 часа

2 октомври

Дискусия: Преоткрито време + гост

В дискусия #103 ще обсъдим европейската копродукция „Преоткрито време“ (1999), базирана на последния том от „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст. Филмът на Раул Руиз е номиниран за Златна палма в Кан през 1999 г., а в актьорския състав се открояват имената на Катрин Деньов, Джон Малкович, Еманюел Беар и Венсан Перез.

Филмът е избран от специалния гост на събитието – доц. д-р Петър Горанов – преподавател по Етика в Софийски университет.

Клуб „Фарго“
20 часа

3 октомври

Експозиция: Стари майстори

Галерия Aeterna ще представи сборна експозиция от картини и рисунки на едни от майсторите на българското изобразително изкуство.

Голяма част от творбите не са били представени пред широката общественост до този момент. Основно ще бъдат представени пейзажни творби и натюрморт.

В сборната експозиция ще бъдат поместени платна на Марио Жеков, Атанас Михов, Борис Колев, Васил Стоилов, Владимир Димитров- Майстора, Христо Йончев, Добри Добрев, Златю Бояджиев, Давид Перец, Цанко Лавренов и други автори.

Откриване: 3 октомври, 18:30 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина