ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеМненияПод ножа

Спанак с татул без име

Брилянтна ли бе акция на БАБХ?

Трябва ли да се съобщават имената на производителите, когато е застрашено общественото здраве?

Недостатъчната информация само засилва страховете и на практика спира консумацията на всички сходни продукти

Преди три  дни БАБХ спря разпространението на опасен спанак от търговската мрежа, за който имаше сигнали и сериозни съмнения, че съдържа примеси от опасния плевел татул (потенциално отровен за човека). След получени два сигнала от Търговище и Костинброд на 5 ноември БАБХ е предприела ефективни действия за спиране и изтегляне на засегнатите партиди от пазара, но както знаем никой контролен орган в света не е в състояние да спре вече продаденото. Затова в такива случаи се предоставя информация на потребителите чрез медиите, за да се намали рискът от консумация на опасна храна до възможния минимум. В този случай Агенцията ни съобщи, че става въпрос за пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и отправи призив към гражданите, да не го консумират и да го върнат в търговския обект. Резонно възниква въпросът, това достатъчно ли е за потребителите, да се ориентират или трябваше да видят името и снимки на продукта.

На пръв поглед добре свършената работа от Агенцията, обаче, трябва да разпали дебат за това, трябва ли да се съобщават имената на производителите, когато е застрашено общественото здраве, категорични са от Активни потребители.

Когато има и най-малка опасност за човешкото здраве, имената на производители и/или търговци задължително трябва да се съобщават, за да могат тези, които вече са закупили опасен продукт, да бъдат информирани и да могат да се предпазят. Недостатъчната информация само засилва страховете и на практика спира консумацията на всички сходни продукти, от което ощетени са и потребителите и производителите.

Ако медиите не бяха стигнали до производителя, дали някой щеше да разбере от коя точно ферма е опасната пратида?

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина