ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовини

НБ „Иван Вазов“ издири библиографска рядкост от 1880 година

Народна библиотека „Иван Вазов“ издири и дигитализира библиографска рядкост от преди близо половин век. Изданието на вестник „Источна дандания“ (по стария правопис) е от далечната 1880 година и е открито от специалисти в библиотеката в частна колекция. Търсенето на този вестник започва със стремежа на Библиотеката да завърши дигиталната си колекцията от пловдивски исторически периодични издания. Така е установено, че „Источна дандания“ липсва в библиотечните архиви, в последствие вестникът не е открит и в нито една от големите български библиотеки. Липсата на налични копия подсказва, че е възможно „Источна дандания“ да не бъде намерена и да остане в неизвестност.

След дълги търсения, Библиотеката успява да се свърже с известен колекционер на редки периодични издания – Антонио Станоев, който притежава екземпляр от „Источна дандания“. Той проявява разбиране към важността на проекта и се съгласява да предостави вестника за дигитализация. Колекционерът пристига в Пловдив и лично предоставя вестника на екипа на Центъра за дигитализация към НБИВ. След успешно извършен процес на дигитализация, вестник „Источна дандания“ вече е достъпен за широката публика в Дигиталната библиотека на НБ „Иван Вазов“. Всеки, който се интересува от исторически документи и периодика, може да го открие на следния адрес: digital.libplovdiv.com.

Намирането на тази библиографска рядкост се случва в навечерието на отбелязването на 145 години от създаването на Пловдивската народна библиотека. Този успех е значим както за институцията, така и за изследователите и обществото, тъй като „Источна дандания“ представлява важно свидетелство за миналото и културната история на региона. Този успешен проект подчертава приноса на Библиотеката при съхраняването и споделянето на богатата културна история на България, като същевременно акцентира върху ползата от сътрудничеството между библиотеките и частните колекционери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина