ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзбор на редактораКултура

Продължават да настояват за музей „Йоан Левиев“

Наследниците на големия пловдивски художник Йоан Левиев се обърнаха с петиция към местната власт за организиране на дългоочакваната музейна експозиция, посветена на твореца. Йоана Левиева-Сойър и Параскева Берова-Левиева, които са подкрепени от много от пловдивските общественици и хора на културата, напомнят за дългогодишната идея за обособяване на подобно пространство, като напомнят, че новоремонтирани сгради, като „Синята къща“, Данчова къща и още една сграда до Градската (Дондукова) градина могат да станат дом на изкуството.

В писмото, адресирано до кмета Костадин Димитров, директора на пловдивската галерия Красимир Линков, общинския съвет и комисия „Култура“ те пишат, че няма да има по-подходящ паметник за Йоан Левиев от това да съществува сграда, в която хората да могат да са в постоянен досег до неговото творчество. Петицията им идва в дните около голямата юбилейна изложба, посветена на Йони. Ето и цялото писмо:

„Объщаме се към вас във връзка с предстоящата 90 годишнина от рождението на нашия баща и съпруг, големията български художник и стенописеца Йоан Левиев.

Неговото творчеството беше немислимо без духа на Пловдив, който живее във всяка негова картина и в стенописите и мозайките, които украсяват важни сгради и паметници.

Време е то да има постоянен дом в нашия град, наред с другите художници от златното пловдивско поколение!

За това се обръщаме към Вас с предложение за създаване на къща музей на Йоан Левиев, като филиал на Градска художествена галерия – Пловдив.

Тази идея е обсъждана през годините с ръководството на глерията, а предстоящата изложба на Йоан Левиев, която се открива в началото на октомври, отново напомня с какви прекрасни образци на неговото изкуство разполага град Пловдив.

Няма по-добър паметник за художника, от това тези картини да излязат завинаги от депото и да станат част от една постоянна експозиция в негова памет. Като негови наследници, и ние разполагаме с негови произведения, които също сме готови да предоставим на ротационен принцип за да бъдат показани в една къща-музей.

Не за пръв път се обръщаме към община Пловдив с такова предложение и горещо се надяваме настоящата администрация да направи тази мечта реалност. Разбираме, че две къщи на територията на комеплекса Старинен Пловдив – Синята къща и Данчовата къща, са били наскоро ремонтирани, а в близост до обновената Дондукова градина също има общински имот, подходящ за целта.

Надяваме се поне една от тези къщи да могат са станат музей на Йоан Левиев  и се надяваме този музей да се превърне в културно средище и за други изкуства и артистични събития, така че жителите и гостите на Пловдив да имат постоянен досег до неговото творчество. Убедени сме, че такова начинание на кметската управа също ще получи широка обществена подкрепа.

Йоан Левиев заслужава музей в град Пловдив и Пловдив също заслужава такъв музей. Надяваме се да можем да го изградим с общи усилия!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Тежко беше положението на българскио народ преди Априлскио Пленум.

    ОсобенНо тежко беше в в пловдивското художничество, в което некои реакционерци не успе’а да превключат от Капиталистически Реализам а пеодалжава’а да си ваобразяват, че

    ИЗКУСТВО СЕ ПРАВИ ,,,ИЗКУСНО

    1. Абе айде да го подслониме и Слона, макар че май не беше Партай Геносе. Некъде откъм слугинскио вход на Девическата, кето са „хабилитираните“ чукундурки.

      Главния тържествен вход си го запазваме

  2. Избягвам да чета глупоости, но това заглавие кърти мивки:

    1 „Голямостта“ на Йони в провинциалния мащаб на Филибето се събира в рамката на „АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ“ на БКП (както той самият до деветдесетте се тупаше в гърдите) – шайката на Начо Диктатурата изблъскала изкусни стари майстори да учителстват за прехрана…

    2. Голямостта в Изящните Изкуства се определя от свободния ПАЗАР и не е хигиенично да се намесва Държавата. Частна / ЛИЧНА работа е оформянето както постъпи Митьо „ДиКиро“. Да не се СЧУПИ КЛОНА!

    3. Искат ИМОТЧЕ частниците, па дори са си заплюли адресчета…

    4. Искат ЗАПЛАТА, милите, за неизбежния Уредник да си клати краката на синекура (АБЕ ЧУХТЕ ЛИ ЗА ТЕАТРАДЖИЙСКАТА ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА…?)

    5. СелСъветът каквото и да „реши“ – СТАТУТ ЗА МУЗЕЙ се отсъжда от едни по-височки инстанции („Просто НАСКО“, ах!) където е сгъчкано от комплексари и мераклии кой от кого ПО-ГОЛеМ…

    1. арх. Виктория Ангелова-Винарова вдъхновено р проектирала просторния сверъл комплекс на ДЕВИЧЕСКАТА не за Частна Мафиоцка Фирмичка НОВАК, нито за „ВУЗ“ Е.В.У.И.Р. а тъкмо за ДЖОКОНДИТЕ на др. Левиев

      (да не се смесва с …ДЖОКО… – онова е друго нещо)

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина