ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЗелен градИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Общината иска още 11 милиона от Европа за по-чист въздух

Общината ще работи за привличането на нови близо 11 милиона лева от програмите на ЕС за подобряване качеството на атмосферния въздух в града. Именно с тази цел бяха усвоени над 14 милиона лева от Европа в годините на предните мандати, като ефектът от усвояването им е меко казано спорен.

Зам.-кметът с ресор „Екология и здравеопазване” Иван Стоянов е внесъл предложение в Общински съвет за първото след лятото заседание тази седмица за кандидатстване с проектно предложение по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за зелени мерки в градска среда по приоритет „Въздух” от програма „Околна среда”. Максималният размер на финансовата помощ за проекта е 10 755 155 лева, като основната му цел е подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на фините прахови частици чрез изпълнение на мерки за озеленяване в градска среда.

Сред основните дейности, включени в проектното предложение, са изграждане и надграждане на зелена инфраструктура за намаляване на вторичното разпрашаване в града- озеленяване с дървесни и храстови видове и затревяване. Ще се инвестира в общински терени по протежение на натоварени градски улици и булеварди, открити площи в училища и детски градини, всякакви обществени публични пространства с отворен достъп, включително градски паркове, градини, площадки, междублокови пространства.

По проекта са допустими инвестиции в иновационни зелени решения като изграждане на зелени покриви, зелени спирки от градския транспорт, зелени огради. Акцент в проекта може да бъде изграждането на поливни системи.

Според предложението на зам.-кметът Иван Стоянов до общинските съветници, максималният срок за изпълнение на проекта е 60 месеца от датата на сключване на договора между общината и управляващия орган, като разходите по проекта трябва да бъдат извършени до края на 2029г.

На сесията в четвъртък общински съвет трябва да реши дали да даде съгласие общината да кандидатства за въпросните близо 11 000 000 лева. Ако местният парламент даде зелена светлина това ще са поредни милиони от Европа, с които градската управа ще се опита да подобри качеството на въздуха. В предните мандати общината изхарчи над 14 000 000 лева, но фините прахови частици победиха в тази многомилионна битка. Реален ефект от тези усвоени средства няма.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

2 коментари

  1. Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк–- https://do.my/texx

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина