АктуалноБългарияВластНовини

60 млн. лв. трябват за Карловските села след потопа

Два месеца и половина след бедствието, в общините Карлово, Калояново и Марица, които пострадаха тежко при наводненията в началото на месец септември тази година, животът в тях  постепенно се нормализира. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев на нарочен брифинг, по време на който той представи пред журналисти напредъка на възстановителните дейности в региона. 14 милиона лева е отпуснала до момента държавата за възстановяване на щетите от бедствието, съобщи Стоев.

По думите му, все още има нерешени проблеми в най-тежко засегнатите села Богдан, Каравелово и Слатина. 

Към момента е възстановено на всякъде електроподаването, а вода няма само в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод“, увери областният управител.

Според доклад на Община Карлово, там за възстановяване на цялата разрушена инфраструктура, включваща улици, 14 моста и обществени сгради са необходими 60 милиона лева. Тези средства ще се настоява да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към Министерски съвет за 2023 година. 

Започва нов оглед на щетите в наводнените карловски села

Към днешна дата държавата е отпуснала пари за проектиране на тези дейности, те са предвидени в бюджета до края на тази година.

По повод информацията, че „безплатните дърва за бедстващите не са безплатни“, областният управител информира, че ситуацията с напрежението около нарязването и транспортирането им е овладяна.

„Никой не е карал хората да плащат, това е услуга, предложена от кмета на населеното място“, уточни Ангел Стоев.

В село Каравелово хората вече са получили по 5 кубика дърва без да плащат нищо. В селата Богдан и Слатина има около 50-60 семейства, които все още не са ги взели. Именно там е било отправено предложение от частна фирма за рязането им срещу 40 лева на домакинство, но никой не се е съгласил с това.

Има постигната договореност с министър Явор Гачев. От страна на Министерство на земеделието ще бъдат изпратени служители на Горско стопанство, които да нарежат безплатно всички складирани дърва. От страна на Община Карлово остава да бъде организиран транспорта им до домовете на хората. Ако имат нужда от помощ за това, нека ми се обадят, ще съдействам,“ коментира Стоев.

Под тепето ви предаде на живо брифинга на областния управител. Вижте подробности в приложеното видео.

Той отправи специални благодарности към всички близо 850 държавни служители и военни работили на терен в потопените села, както и към стотиците доброволци.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина