ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеЖивотИзбор на редактораКултураМненияНовини

Браво, Рут Колева, че се снима на монумента в Перущица! (вижте как изглежда той)

Снимки: Pisalka.bg

Изоставената държава! Това е въпросът, който отваря така нареченият скандал с фотосесията на Рут Колева в Паметника на трите поколения край Перущица.

Вместо да сочим с пръст и заклеймяваме изпълнителката, че, видиш ли, демонстрира явно неуважение към обществото, за което говори в сигнала си до прокуратурата кметът на Перущица Мария Вълканова, трябва да й благодарим. Затова, че „предизвикателната“ й фотосесия, според разбиранията на същата тази Вълканова, предизвика отново дебат за паметта. И ширещата се в цялата държава безстопанственост. Дебат за псевдо патриотизма. За консерватизма.

Ако г-жа Вълканова бе такъв патриот, Паметника на трите поколения нямаше да е във вида, в който е в момента. С пост във Фейсбук Рут Колева се извини, ако е засегнала или обидила някого. Но и подчерта, че ще дари пари за почистването на паметника и неговата ревитализация. Нещо, за което кметът Вълканова не говори. Защото монументът е напълно изоставен от дълги години, изглежда като клоака и хулиганските прояви на незнайни драскачи се виждат по стените му, а не по снимките на певицата. Доста стилни, всъщност. И ако прокуратурата трябва да прави разследване, то трябва да е за системна безстопанственост, а не за хулиганска проява от страна на Рут Колева. Всъщност, дълбокото неуважение към обществото е състоянието, в което се намира този мемориал. И това е проблемът на изоставената държава. Много са скандализирани всички институции от Рут Колева. Ние пък сме скандализирани от тях.

Ето какво написа колежката ни Ивелина Василева за pisalka.bg, откъдето са и снимките на този текст:

Оживен скандал предизвика певицата Рут Колева, заради фотосесия на Мемориалния паметник в Перущица за списание ELLE.

Официалният сайт на града обяснява, че паметникът е открит през 1976 г. и е създаден по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущенци.

Очевидно местните се гордеят изключително с каменния комплекс, но защо тогава е затънал в елементарна мизерия? Скорошна разходка от нашия екип до там забеляза мястото неподдържано – мръсотия, боклуци, графити, обрасла растителност, изкъртени части, плочки, дупки по пътя до горе.

Може би, ако не бяха снимките на певицата, нямаше да се обърне толкова значително внимание на състоянието на тази “местна гордост” и нямаше да се сетят да сложат информационни табели, поне.

Има много изоставени паметници в България, голяма част от тях са в градовете, където липсата на средства не би трябвало да бъде оправдание.

Рут, моля те, ела да се снимаш в пловдивската Братска могила, защото нашата местна власт също не се справя с поддръжката й. Тя е посветена на падналите за Освобождението на България от османско робство.

И Мемориален паметник на трите поколения и Братската могила са създадени от велики архитекти. Смисълът им е да напомнят за историята ни в немирни времена. А днес поддръжниците на тази памет се държат прекалено… мирно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Това място е толкова зловещо и грозно, че най-добре да се събори. Аман от злокобни бетонни грамади с претенции за шедьоври, които никой не иска да посещава и поддържа, но пък така добре служат за лицемерните патреотарски напъни на разни безделници, местни велможи и вресливи политици.

      1. Напълно съм съгласен с идеята в статията. И все пак е добре да се знае кой пише. Поводът на първия ми коментар е това изречение „Тя е посветена на падналите за Освобождението на България от османско робство.“ От незнание ли е формулирано така, или опит за манипулация. Така покрай истинските герои се излъскава имиджа на бандити, терористи и национални предатели. Имам предвид партизаните.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина