ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Какво да правим в Пловдив (01.07 – 07.07)

Тази седмица Пловдив ще потъне във филмови нощи и концерти

 

01 юли

Изложба „Окаяма: непозната – опозната“

Фотографска изложба по случай 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. Изложбата ни увлича в приказен разказ за красотата на град Окаяма – богатото културно наследство, впечатляващата архитектура и любопитните детайли от ежедневието на жителите му и прави далечното – близко, а непознатото – познато.

пространство около Римски стадион

1 юли – 24 юли

11:00 часа

 

Изложба „Утвърдени художници от края на XX век до днес“

Проектът Утвърдени художници от края на XX век до днес има за цел да представи поколението творци, които създават своите произведения в края на ХХ и началото на ХХI век. Той надгражда изложбата на Градска художествена галерия – Пловдив от 2019 година Художественият отдел на Изложението – Пловдив 1892, представила именити български художници, творили в края на XIX и средата на XX век.

Целта на настоящия проект е запазване на позицията на град Пловдив като постоянна културна дестинация, присъстваща трайно в световния културен календар след домакинството на ЕСК през 2019 г.

За да осъществи тази идея, екипът на Градска художествена галерия – Пловдив представя художествени произведения на плеяда творци от края на 80-те години на миналия век до наши дни.

Проектът плануван за юли 2022 г. в пространството на Изложбена зала „2019“ и предвижда четири направления:

– Имена – организиране на изложба, плод на изследванията на изкуствоведи и куратори от Градска художествена галерия – Пловдив.

– Диалози – поредица от срещи, на които културната общественост на града ще има възможност да се срещне с част от творците, представени в галерията, както и да присъства на беседи, водени от изкуствоведи, куратори и колекционери.

– Ателие – организиране на творческа работилница, в която пловдивски творци ще представят техники и умения в живописта, графиката, скулптурата и дизайна.

– Памет – представя документален филм за някои от големите български художници, които вече не са между нас. Този филм запознава публиката с интересни факти от творческата и житейска биографията на представените художници.

Проектът предвижда и дигитален архив на проявите.

Изложбена зала 2019

01.07 – 31.07.2022

 

ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА | OPERA OPEN 2022

Диригент – Лучано Ди Мартино

Режисьор, художник и хореограф – Стефано Пода

Диригент на хора – Драгомир Йосифов

Речитативи – Йосиф Герджиков

Орфей – Антонио Джованини – гост

Евридика – Мария Радоева – гост

Аморе – Светлана Иванова

Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив

Античен театър

21:00 часа

 

УСПЕШНИТЕ: Среща с Иво Иванов

Какво е „успех“ за вас?

Ако питаме десет души, вероятно ще получим десет различни отговора. Дали говорим за материален, професионален или семеен успех, някои личности очевидно ни впечатляват с това, което са постигнали. Събуждат любопитството ни, искаме да знаем повече за философията, мотивацията, обстоятелствата или просто късмета, който са имали. Затова решихме да ви срещнем със седем души, на които искрено се възхищаваме.

Този петък имаме честта и голямото удоволствие да ви представим първия ни гост, а именно един от най-четените автори у нас – журналиста Иво Иванов, който ще сподели от изключителния си опит и ще сподели първи думи за предстоящата си книга „Хроника на болката“.

През 1990 г. Иванов завършва НСА, след което заминава да следва магистратура в САЩ. Започва да пише текстове през 1987 г. за родния вестник “Старт”. Сътрудничи и на в. “Народен Спорт” и други български издания. По-късно публикува и множество статии и очерци в американската преса. През годините работи с български медии като БНТ, в.”7 дни спорт”, в.”Телеграф”, сп. “Travel & Extreme Explorer”, сп. “Топ Гиър”, сп. “Бела”, Sportal.bg, offnews.bg и мн.др. Иво живее и работи в Лорънс (Канзас, САЩ). През 2014 г. издателство Вакон издава книгата му “Кривата на щастието”, с която става един от най-четените и обичани български автори. ​ Тесктовете му са специфични и нестандартни, често изненадват читателя с неочаквани метафори, особена структура и кодирани послания. Експерименталният му стил е донякъде повлиян от гонзо журналистиката на Хънтър Томпсън, но има свое собствено, уникално звучене. Дори когато отразява обикновено спортно събитие или постиженията на относително неизвестен атлет, Иво Иванов го прави по начин, който търси общочовешки изводи и без усилие предизвиква задаването на важни, екзистенциални въпроси.

Поредицата „Успешните“ цели да запознае младите хора с изтъкнати професионалисти от сферите спорт, кино, театър, литература, журналистика. Гостите ще споделят за извървения път до целите, за които някога са мечтали. За качествата, които са им били необходими и грешките, които са допуснали. Не вярваме, че има една „тайна“ на успеха, но сме убедени, че мъдростта и вдъхновението от примера им ще събудят смелост и желание за промяна.

Срещите ще се проведат в клуб „Фарго“, който неведнъж е приютявал събития, свързани с литературата и киното. Сред гостите до момента са били изключително успешни световни личности като Тед Кочев, Ейбъл Ферара и Биле Аугуст, както и родни имена като Димитър Маринов, Георги Господинов, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Стефан Командарев, Виктор Божинов и др. До края на годината поредицата събития „Успешни“ ще ви запознае с други седем вдъхновяващи имена.

Club Fargo

19:00 часа

 

Wrong Fest 2022

Музикален фестивал на открито в Пловдив, България

Десетото юбилейно издание ще се проведе на 1, 2 и 3 юли 2022 г.

18 банди

10 години

3 дена

2 сцени

1 пералня за пари

Гребен канал, Пловдив

01.07 – 03.07.2002

 

VAROLA & Plan X at Bally club

Ще бъдат гости на Bally club в първата вечер на #юли! Очакваме ви с яки сетове за добро настроение в нощта след Джулай морнинг!

Bally Club

20:00 часа

 

02 юли

 

ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА | OPERA OPEN 2022

Диригент – Лучано Ди Мартино

Режисьор, художник и хореограф – Стефано Пода

Диригент на хора – Драгомир Йосифов

Речитативи – Йосиф Герджиков

Орфей – Антонио Джованини – гост

Евридика – Мария Радоева – гост

Аморе – Светлана Иванова

Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив

Античен театър

21:00 часа

 

Филмови нощи във Филипополис 2022

От тази събота започват Филмови нощи във Филипополис 2022. Разгледайте първата част от програмата и влезте в събитието за повече информация.

Програмата включва най-новите кино хитове, както и някои от най-гледаните филми от последните месеци – Кинопанорамата ще се проведе на лятно кино „Орфей“ с прожекции всеки ден от 21:10, в петък и събота и от 23:30 часа – от 2 до 29 юли.

Сред новите заглавия ви предлагаме за първи път на голям екран:

Класическия фестивал BANFF – Mountain Film Festival, МИНЬОНИТЕ 2, както и ТОР: ЛЮБОВ И ГРЪМОТЕВИЦИ, ще можете да видите за последен път и шедьовъра на Дени Вилньов ДЮН.

Повече информациа за събитието: https://www.facebook.com/events/535666538297204/

Лятно кино „Орфей“

 

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

 

Beer pong tournament

Елате да предизвикате най-добрите отбори по бирен понг в Baba Yaga!!!!

Безплатно участие

BABA YAGA

20:00 часа

 

YokoLove at Bally Club

YokoLove ще бъде зад пулта в #BallyClub на 2 юли в събота!

Питие, наргиле и свежа музика и рецептата за фантастична вечер е готова!

Bally Club

20:00 часа

 

03 юли

 

Концерт на АлФа Дуо и приятели

Александър Георгиев и Фабиан Хомар от АлФа Дуо живеят и работят в Австрия, това е първият им концерт в България.

Александър Георгиев и Фабиан Хомар сформират АлФа Дуо още през 2011 година, като студенти в Университета „Антон Брукнер“ в гр. Линц, Австрия. Дебютният им концерт тогава е в световноизвестната зала на Музикферайн – Виена.

В момента и двамата са уважавани преподаватели в Университет „Густав Малер“ в гр. Клагенфурт, Австрия. Дуото изнася концерти в Австрия и Германия, а това лято с удоволствие ще представи своя дебютен концерт и в България, при това на едно знаково място! Александър Георгиев е възпитаник на пловдивското музикално училище – НУМТИ „Добрин Петков“. Той и Фабиан Хомар ви канят да се оставите на магията на ударните инструменти в зала, изпълнена с много древна история, в която ще ви очакват 2 Маримби, 2 Вибрафона, 5 Сет Ъпа, Конги, Бонгису, Тарамбуки, Джембета, Чинели, Блокчета, Шейкъри, Кашишита, Шекерета и много други музикални инструменти.

Епископска базилика на Филипопол

19:00 часа

Цялата подборка от събития, които си заслужава да посетите, може да видите в единствения дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv.

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина