ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Йордан Иванов: 1% от годишния бюджет да се инвестира в избрани от пловдивчани проекти

1% от годишния бюджет на община Пловдив, или малко над 4 млн. лв., да се инвестира в избрани от пловдивчани проекти. Това предлага групата на Демократична България. Предложението, наречено Граждански бюджет, е ключова част на идете на ДБ за финансовата рамка на града за 2021г.

„Това са парите на гражданите – от данъци и такси – и трябва да имаме думата поне част от тях за какво да се харчат. Това може да стане като всички ние, чрез пряко допитване, да определяме най-полезните за града идеи, за да бъдат финансирани“, обясни Йордан Иванов от групата на ДБ в Общински съвет.

“ Годишната финансова рамка отразява обществения договор между власт и граждани. Ако на избори подписваме “празен чек” за 4 г. срещу обещания, защо избраните да не ни питат в поне 1% от случаите какво точно да пише в чека? Не ни се вярва, че управляващите имат солидни аргументи да кажат “не”. В 21 век електронизацията и дигитализацията са факт. За по-малко от месец общината може да обезпечи технически електронно гласуване сред пловдивчани, за да определим приоритетните проекти. Настоящата власт показа, че не се справя със задачата да представлява всички пловдивчани. Преследват се лобистки интереси в полза или на политически кръгове, или на авери на кмета. Гражданският бюджет е тест, шанс да се покаже, че понякога е важно какво предлагат и хората на Пловдив“, допълва Йордан Иванов.

Припомняме всички предложения на “Демократична България”:

– Преминаване към изцяло електронен вътрешен документооборот

– Отпадане на изискванията за удостоверения при приемане на заявления за административни услуги

– Да се отделят 250 000 лв. за проектиране и изграждане на велоалеи – по бул. Христо Ботев (от бул. Цар Борис III Обединител до бул. Източен), по бул. Цар Борис III Обединител (завършване на велоалеята м/у Тунела и бул. Христо Ботев), ул. Победа в частта, попадаща на моста над р. Марица и по ул. Отец Паисий. Изграждането на тези велоалеи ще създаде удобни връзки му кварталите и работи за подобряване на качеството на въздуха и градската мобилност.

– Да се отделят 250 000 лв. за ремонт на улици в Тютюневия град. Състоянието там е плачевно от години, безспорна е културно-историческата стойност на зоната, а обещанията на местната власт за ревитализирането й досега са само на хартия.

– Липсват средства за изготвяне на проекти за реконструкция на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Карловска“, вкл. обследване на възможността да се превърнат в пешеходни или споделени зони. Предлагаме да се предвидят за проекти за всяка улица по 150 000 лв. – общо 300 000 лв.

– Изработване на частични задания за актуализиране на ПУП за имоти в режим на комплексно застрояване в целия град, с цел да се обособят зелени площи в междублоковите пространства. Необходима сума:143 000 лв.

– Изготвяне на технически проекти за ремонт и реконструкция с цел лесен достъп за родители с детски колички, колоездачи и хора с трудна подвижност на подлезите под бул. Цар Борис III Обединител м/у Капана и Стария град; под бул. “България” до колелото на Панаира. Необходима сума общо 50 000 лв.

– Ремонт и реконструкция на подови настилки, осветление и др. структурни елементи на подлезите:

– под бул. “Шести септември” по протежението на ул. “Райко Даскалов”

– под бул. “България” при СОУ “Пейо Яворов”

– под бул. “България” при хотел “Санкт Петербург”

Необходима сума: 3×10 000 лв. = 30 000 лв.

– Изграждане на система за умно паркиране в Синя зона в Централна градска част, включваща мобилно приложение за намиране на място за паркиране в реално време и сензорна система на общинските паркоместа в централна градска част – 230 000 лв.

– Създаване на общински фонд за финансова устойчивост на общинското здравеопазване при здравни кризи – 150 000 лв.

– Увеличаване сумата за репродуктивно здраве с 20 000 лв.

– Ремонт на ул. Велбъжд от номер 1 до номер 18. Прогнозна стойност 500 000 лв.

– Отделяне на 1% от бюджета на Пловдив за инвестиционни проекти и/или разходи, които се определят след допитване до пловдивчани.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Изключителен популистки ход от преминалата в ляво партия ДСБ. Очевидно се опитват да разрушат представителната демокрация, Предлагам им да напуснат общинския съвет и да си останат обикновени граждани. А ако толкова искат 4 милиона, да се спре някой от проектите за детски градини и да се дадат тия пари за „по-важни проекти на граждани“. Кой ще го преценява? Популисти.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина