ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Блокираха пътя Бургас – Созопол, не допускат катамаран до пристанището на Сараите (ОБНОВЕНА)

Кметът Димитър Николов тръгна с протестиращите към Росенец, за да поиска отваряне на пътя

Активно се развиват действията около Летните сараи на Ахмед Доган край парк Росенец. След като полицията твърдо блокира с кордон достъпа на протестиращите до мястото, отредено им от Община Бургас за събиране, групата се раздели на две. Едните протестиращи останаха и блокираха пътя Бургас – Созопол, което предизвика големи тапи, а полицаи отбиваха колоната още от Приморско.

Друга група, заедно с един от лидерите на Демократична България Христо Иванов се срещна пред общината с кмета Димитър Николов. Кметът заяви, че намира за грешка на органите на реда недопускането на протестиращите и заяви, че след телефонния разговор с шефа на полицията, заминава лично до Росенец, за да поиска осигуряване на достъп.

В същото време към Сараите бяха допуснати стотици привърженици на ДПС с партийни шапки и тениски. Част от тях се появиха от морската страна на имота на Доган. Там катамаран на пловдивчанина и строителен предприемач Стефан Акрабов опита да акостира на кея до Сараите. На сушата имаше множество привърженици на Ахмед Доган, както и жандармерия. Активистите на ДПС изритаха и избутаха лодката обратно в морето.

Хората в катамарана, сред които и екип на Дневник, които предаваха на живо, влязоха в пререкания с мъж, който заяви, че е управител на пристанището. Той обаче не предостави никакви документи и видимо бе напълно незапознат със световнопризнати процедури при акостиране на плавателен съд на пристанище и просто отказа да приеме катамарана. Според протестиращите, едно от множеството нарушения на имота е, че кеят пред Сараите се ползва като пристанище, а всъщност е вписан като поземлен имот в морето.

Освен тази лодка още десетки плавателни съдове влязоха в морето в опит да стигнат до плажа държавна собственост край Летните сараи.

Ново

Кметът на Бургас стигна до Росенец и заяви, че реакцията на полицията е грешна. Протестиращите настояват да стигнат до плажа, а полицията ги спира. Напрежение има, тъй като между двете групи- тази на протестиращите и симпатизантите на ДПС има не повече от двеста метра.

Ново

При възникнали сблъсъци между протистиращи и полицията, председателят на „Да, България“ Христо Иванов бе повален на земята, а активистът на партията Ивайло Мирчев бе арестуван.

снимки: от пътя: Владимир Джувинов и Павел Начев, от морето: Лайв от Дневник

Ново

Полицията се опита да раздели участниците в протеста „Масово ходене на охраняван плаж“, като ги насочи към брега по два различни и трудно проходими пътя към брега. След като не успяха да стигнат до морето протестиращите се върнаха при загражденията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина