ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Десетки се събраха в защита на Сахат тепе (ВИДЕО)

Кметът на Централен говори с тях и каза, че строеж на тепето няма да има

Близо петдесетина души откликнаха на обявения протест в социалната мрежа, под наслов „Да спасим Сахат тепе!“  и застанаха пред Дома на културата преди началото на днешното заседание на Общинския съвет, който предстои да разгледа предложение за предоставяне за управление на район „Централен“ Дановия хълм, наричан още  Сахат тепе. Идеята на райкмета е да се социализира и обнови парковата инфраструктура – да се оправят с алеите, площадките, парковото осветление, напоителна система и т.н., както и евентуално да се възстанови бюфет-ресторанта, съществувал до 70-те години на ХХ век на едната тераса на тепето.

Протестиращите се срещнаха с районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов, който дойде при тях, преди началото на заседанието. Гражданите призоваха него и общинските съветници въпросната точка да бъде отложена и да се проведе обществено обсъждане, преди да бъде прието подобно решение.

Събралите се са твърдо „За“ облагородяване на тепето, но са против строителни дейности горе, каквито се предполага, че ще има при реализиране на идеята за възстановяване на бюфета.

Георги Стаменов обясни, че сграда няма да се строи. Там ще има временен преместваем обект, ако се реши разбира се, тъй както има опция просто да бъде оставена зоната като тераса.

По време на разговора той на няколко пъти използва думата сграда, което предизвика недоволните да го питат отново „как така няма да строителство, пък ще има сграда“.

Двете страни спорят вече повече от 20 минути, като хората искат точката да се отложи, като и гаранции, че ще има обществено обсъждане на проекта.

Райкметът обаче подчерта, ще има обсъждане едва когато има какво да се обсъжда, тъй като към момента няма проектна готовност. Той заяви, че след проектиране и реални количествено-стойностни сметки се права и обществен дебат.

Стаменов акцентира, че сега е момента да се направи първа стъпка към възстановяване и социализиране на тепето и ако не се случи днес, чисто административно, процесът ще се забави още дълго.

„Милея за тепетата , знаете това. 4 години се опитвам да стартирам процеса по възстановяване на Сахат тепе и сега е момента той да започне.“

Той се разбра с протестиращите техни експерти да представят визуализация на хълма , на база на която да върви проектирането и ги покани на широка среща идната седмица, за да коментират бъдеще то на Данов хълм.

„Провокирал съм, явно, някакъв страх с изказванията си през последните дни. Това е някаква грешка в комуникацията, няма от какво да се страхувате. Строеж на тепето няма да има.“

Относно показаното композицинното решение, което Под тепето публикува, Стаменов подчерта, че това е евентуална визия, която е върху свалена от кадастъра стара такава.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина