ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

Името на Пламен Узунов изплува в разследването срещу Пламен Бобоков

Досъдебното производство срещу братя Бобокови стигна до правния съветник на президента Румен Радев и бивш директор на пловдивската полиция

Прокуратурата: „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия

Името на бившия директор на пловдивската полиция и настоящ секретар на президента Пламен Узунов изплува в разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Прокуратурата излезе с нови данни срещу предприемача, разследван за аферата с боклука, от които става ясно, че разследва Узунов и прокурора от Русе Николай Николов за престъпно сдружение за търговия с влияние.

Пламен Узунов е бивш шеф на полицията в Пловдив. През 2015 година той подаде остава заради допуснати пропуски на полицейски служители след катастрофа в Кючук Париж, при която загина пешеходец, но извършителят не беше задържан и не бяха издирени очевидци. През 2017 година Узунов стана министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Румен Радев.

Името на Узунов се появи в разследването срещу Бобоков в съобщение на прокуратурата, изпратено по време на днешно съдебно заседание, в което се решава дали той да остане в ареста заедно брат си Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Вчера Пламен Бобоков беше изненадващо задържан, въпреки че плати наложената му гаранция от 1 млн. лева.

Днес специализирана прокуратура е извършвала обиск в дома на Узунов в Пловдив, на бул. „Шести септември“, а днес е бил разпитван в разследване за търговия с влияние.

Прокуратурата публикува съобщение по време на самото съдебно заседание. Ето и съдържанието му:

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19.06.2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.
На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.
В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Гешефтурата как разбра за големия обществен интерес та публикува чата на двамата? Това е престъпление и внушения, както и да се погледне. И каква информация е предал Узунов?! Решението на делото,което е минало, няма как да му се влияе или промени. Смешници! Докога ще търпим?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина