ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Кирил Велчев: Цялата фондация работи ударно по това съвсем скоро да приключим отчитането на 2019-та

В края на август или началото на септември ще приключим с верифицирането на всички проекти, които са били през миналата година, смята изпълнителният директор на „Пловдив 2019”

Авансовите плащания за проектите по програма „Наследство” ще се изплащат 30 дни преди реализирането на самите събития

Изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев застана пред Под тепето за кратко интервю след днешното гласуване на бюджета на фондацията в местния парламент и предоставянето на 1 375 000 с измененията в бюджета за изплащането на дължимите суми по проекти от миналата година.

Спокойно ли е във фондация „Пловдив 2019”, след днешния драматичен ден в общински съвет?

Спокойно е дотолкова, че вече наистина при гласуван бюджет във фондацията работим по верифициране на разходите, както и досега, на всички проекти, които са се изпълнили през 2019г. Реално имаме бюджет, който затваря и цялата 2020г. От тук нататък работим по сключването на договорите по програма „Наследство”. Това в момента предстои във фондацията. Направихме една корекция по тези договори, свързана със ситуацията с Ковид-19. До голяма степен виждате, че се отложиха проекти и за 2021г. Цялата фондация в момента, отдела „Контрол на разходите”, цялото счетоводство работи ударно по това съвсем бързо да приключи отчитането на 2019г. И аз си мисля, че в края на август или началото на септември наистина ще приключим с верифицирането на всички проекти, които са били през миналата година. Те ще бъдат разплатени с тази сума, която днес бе гласувана в Общински съвет.

Можем ли да кажем, че културните оператори, които не са си получили парите за извършеното през миналата година, могат да бъдат спокойни?

Разбира се. Работим ударно по това нещо, за да може да се верифицират средства и да изплащаме окончателни плащания по всички проекти, които са били в част от програмата Европейска столица на културата.

Какво очаквате да остане като „висящи средства” от бюджета на фондацията, както се изразиха някои общински съветници?

Казах го и на комисиите. Това, което виждаме ние процентното съотношение върви някъде между 9 и 14-15 процента неверифицирани разходи по всички отворени покани. Казвам общо. Това е от общата сума, която има в бюджета и тя наистина в края на годината ще остане.

Какви са корекциите по договорите, които ще сключите по програма „Наследство”? За авансовите плащания ли става въпрос?

Да. Това, което касае авансовите плащания е, че при фактическата реализация на проектите ние ще изплащаме авансите непосредствено преди събитията- 30 дни преди случването им. Това се прави с цел да се защитят и публичните средства, и средствата, които отпускаме по програма „Наследство”, защото виждате, че нещата постоянно се менят. Нашето виждане е, че проектите трябва да се изпълнят в обема, в който са кандидатствали пред фондацията. За нас това е много важно- да видим наистина, че те се реализират.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина