ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

72-годишната германка Фредерике се довери на УМБАЛ „Св. Георги” за сложна операция

Специалистите от Клиниката по ортопедия и травматология извършили ревизионна тазобедрена артропластика

Проф. Владимир Ставрев: Психозата, свързана с коронавируса отмина, връщаме се към нормалния ритъм

Едва 20 от общо 70-те легла са били заети в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги” по време на епидемията от коронавирус и обявеното извънредно положение. Към днешна дата обаче клиниката се съживява и към момента е пълна с пациенти.

„ Психозата, свързана с коронавируса отмина. Клиниката по ортопедия и травматология разполага със 70 легла, а по време на пика на епидемията в нея лежаха едва 20 болни. Към момента вече сме пълни. Нашата клиника е най-голямата в България, както и УМБАЛ „Св. Георги” е най-голямата болница. Хората преодоляха стреса, връщаме се към нормалния ритъм на работа в клиниката”, обяви днес началникът на звеното проф. Д-р Владимир Ставрев. Той изнесе подробности около поредната чужда гражданка, доверила се на специалистите от УМБАЛ „Св. Георги” за сложна операция- ревизионна тазобедрена артропластика.

Става въпрос за 72-годишна немска гражданка, която живее към днешна дата в смолянското село Фатово. Преди няколко месеца Фредерике Плацдах  отново се е доверила на болницата за поставяне на безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност на мястото на износената й лява тазобедрена става.

Екипът извършил операцията включва специалистите по ортопедия и травматология проф. д-р Владимир Ставрев и д-р Петко Ганев, специализантите д-р Теодор Тянков  и д-р Баран Билек и старшата операционна мед. сестра на Клиниката по ортопедия и травматология Маргарита Стоянова.

„ Февруари месец направихме лявата й става. Седем години преди това тя си е била оперирала дясната става в остров Гуаделупе. Оказа се, че на тази изкуствена става, сложена преди седем години, се е разхлабила тазовата част на ставата. Жената я болеше точно по време на пика на епидемията от коронавирус. Често се обаждаше, пращаше мейли. Като се поразхлабиха мерките явно много е взело да я боли. Неин съсед от село Фатово я докара тук. Направихме снимки. Проблемът беше, че в България не се слагат такъв вид изкуствени стави. Което ме накара да се обадя на колега във Франция да уточним точно какъв модел протеза е. Да извършим частична подмяна на изкуствената става, трябва да разполагаме в части, които са съвместими.  Оказа се, че разполагаме и това много ни улесни. Ако ги нямахме, операцията щеше да стане три пъти по- голяма, тъй като трябваше са махаме всичко, а много трудно се маха едно здраво закрепено бедрено стъбло. Операцията приключва много бързо. Екипът бе готов за около час и 15 минути”, обясни проф. Владимир Ставрев.

Немската гражданка, която има докторска степен по психология, е направила избора да заживее у нас преди години. Закупила си е къща в село Фатово и живее сама с пенсията си от Германия. Има немска овчарка на име Кира, която е нейната компания в живота. Фредерике дошла за операцията с кучето, което в момента е настанено в хотел за четириноги във Войводиново и очаква стопанката си.

„Сега я изписваме, така че като й оформим епикризата. Заедно с кучето ще се завърне в село Фатово.

„ Не използваме повече от 20 години български стави, които са по-евтини, но се получаваха много усложнения. Основно работим с френски и немски изкуствени стави. Конкретно на Фредерике е френско производство. Пътеката за такава операция по каса е 6 дни. Препоръчваме да щадят ставата около 25-30 дни, за да не се разкъса някой вътрешен шев. Операцията сама по себе си не е всичко. Става въпрос за комплексни грижи- след операцията пациентът трябва да се движи. В конкретния случай за този висок клас безциментова става. Здравната каса поема 1080 лева. Тя, като здравноосигурена, доплати горницата- някъде около 1500 лева. Но тъй като само частично подменихме ставата. Когато слагаме цяла се доплаща някъде около 3900 лева. Говорим за най-висок клас ендопротеза”, допълни проф. Ставрев.

Той пресметна, че за изминалата година е поставил 187 изкуствени стави.

Германска гражданка получи иновативна става в УМБАЛ „Свети Георги“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина