ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Болните от COVID-19 в Пловдив и областта са 46

Хоспитализираните са 15, оздравелите пациенти са 27

102-ма са тестваните медици от Спешна помощ, като няма нито един с положителна проба

Подробности за състоянието на интензивните пациенти

46 са пациентите с доказани проби на КОВИД-19 в Пловдив и областта, съобщи областният управител Дани Каназирева след днешното заседание на Медицинския щаб към Областния оперативен щаб.

В града те са 33-ма, в Карлово, Кричим и Хисаря по двама, в община Родопи – трима, а в Стамболийски – четирима.

Оздравелите пациенти са 27, на домашно лечение те са 6. Към днешна дата хоспитализираните са 15, като от тях четирима са на интензивно лечение.

„В УМБАЛ „Св. Георги“ към момента има двама души, които са интубирани, тоест те са в по-тежко състояние. Единият от тях е от по-продължително време. Той, за наше щастие, е с известно подобрение и имаме надеждата, че при него ще има благоприятен изход, дай Боже, да сме прави!

Другият пациент е сравнително скоро интубиран. Той е поставен в състояние, което ние наричаме „седиране“ – не може самостоятелно да понася интубацията. Подава се кислород и въздух под налягане, следят се всички показатели, така че при него нещата са много неясни.

При всички останали пациенти обикновено не се налагат такива мероприятия, повече от тях са дори без нужда от кислород. Всички получават адекватно лечение. Разполагаме с абсолютно всякакви медикаменти, които са ни известни, че помагат, има налични и ги прилагаме“– това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов.

От своя страна директорът на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиан Дойков съобщи, че в болницата има един човек, който е на командно дишане.

„Той е постъпил на 3 април. На 6 април състоянието му се влошава и се наложило да бъде интубиран. От тогава до днес е на командно дишане. На 10-ия ден се е наложило да бъде извършена трахеотомия. Тази сутрин на рапорта за първи път ми съобщиха малко положителна новина, че като че ли човекът има шанс да бъде изведен от това състояние. Искрено се надявам следващата седмица, до десетина дни, ако се задържи тази тенденция, стискаме му палци всички, да бъде изведен от това състояние!“

Той също увери, че няма лекарства, които да липсват в аптечната мрежа при тях.

Общо 8 медици са излекувани от началото на ситуацията, обобщи Каназирева.

Двете нови положителни проби, обявени от Националния оперативен щаб тази сутрин са на много близки хора от роднинския кръг на лекаря от Спешна помощ.

„102-ма са тестваните медици от Спешна помощ, като няма нито един с положителна проба. До края на деня се очакват още 8 проби от там,“ съобщи Дани Каназирева.

На днешното си заседание Медицинският щаб е взел решение в близките 2 дни да бъде разкрит спешен приемен кабинет за консултиране в МБАЛ “Д-р Киро Попов“ в  Карлово.

„Абсурдно е жителите на общината да търсят медицински персонал в отделенията на болницата,  за да бъдат прегледани по спешност и при нужда да бъдат хоспитализирани. Имаме доста сигнали от граждани за този проблем. Разговарях с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и се надявам в много скоро време проблемът да бъде решен“, коментира областният управител.

В Асеновград предстои скоро да бъде завършено специализирано отделение за Ковид-19, Спешното функционира. Няма информация за съмнителни проби в Асеновград, уточни тя.

Общият брой на карантинираните в цялата област днес е 1369 души.

Свободните легла, готови за настаняване на пациенти са 439, от които 80 интензивни.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Един коментар

  1. ГРАО =Граждански Регистър за Раждаемост/СМЪРТНОСТ има основната и съвсем достоВЕРНА информация, която многократно беше поискана от читателите.
    НЕЗАВИСИМО ОТ ДИАГНОЗИ: =ОБЩА БРОЙКА ПО СЕДМИЦИ НАЗАД ДО НОЕМВРИ, молим = без докторско перчене, шикалкавене и увъртания, хората си боледуват и мрат по къщите, понеже знаят, че в „болницата“ ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВИРУСА НЯМА, а само за съпътстващи пневмонии, облекчавани с дихателен апарат, мерсиме …

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина