Подтепето

ПОД НОЖА

08 Окт, 2016

Стой, опасно за живота! Или в какви условия работи пловдивската опера

Разходка из тъжните потайности на Концертна зала

Тоалетната в Концертна залаСтой, опасно за живота! Този кадър на разтворено ел.-табло, напоително полято с дъждовна вода, идеално визуализира ситуацията в Концертна зала и условията, в които работи пловдивската опера. Те, условията, откровено са си опасни за здравето. Картинката е тъжна, да не кажем покъртителна. Домът на операта е в потресаващо  състояние, след годините на безтегловност преди идването на новото ръководство в лицето на Нина Найденова. И очевидно дълъг период на незаинтересованост от страната на институциите. Найденова обаче е решена да промени това, за което й стискаме палци. За отбелязване е, че все пак споменатата по-горе високо- волтовата кутия се намира под покрива на второто ниво, а не под открито небе. Там, където до преди време се помещаваше кафенето в пристройката към бившия Партиен дом. Окаченият таван е прояден от непрестанните течове при всеки, дори лек, дъжд. Музикантите, хористите, техническият персонал, диригентите и шефовете на операта се опитват да овладеят или поне да се предпазят от природния рев, който се пренася в цялата база. Водите текат отвсякъде. Вървят от втория етаж като река, а колективът на културната институция търчи с кофи и парцали. Влагата от течовете унищожава дори изключителния стенопис на Димитър Киров край стълбите между двата етажа. На места монументалната творба е започнала да се лющи.

Архивът на операта е събран във влажните и мръсни подземия, често заливани от обратни водиСамо преди два дни министърът на културата Вежди Рашидов бе на посещение в клетата Концертна зала след писма от Нина Найденова и екипа й, с които те уведомяват ведомството, че ремонтът не е просто спешен, а крещящо спешен (дано да е погледнал и тоалетните, които ползват хората от трупата и публиката при концерт или оперно представление). И обеща старт на проект за реконструкция на базата. Ще видим! Още преди посещението на министъра обаче, обективът на Под тепето тръгна на разходка из тъжните потайности на концертна зала, за да види с очите си как долните нива на Дома на операта биват заливани с обратни води. Как архивът на тази повече от 60-годишна културна институция гние във влажните мазета заради липса на дори мъничко свободно пространство с нормални условия. За да ви покаже как течовете от покрива вредят дори на инструментите на музикантите, или как какво се случва под сцената. Коментарът, всъщност, е напълно излишен. Снимките казват всичко.

Тоалетна в мазетата редовно е потопена от обратните води на бившия Партиен домДъждът си вали директо върху техниката на втория административен етаж, а реката тръгва надолуГолемият проблем обаче е, че течове има дори в залата, тъй като тръбите за уточните води са вкарани в колоните и не могат да се ремонтират, а имат нужда от подмяна. Водата напира през тавана на сценичната зала, капе върху самата сцена и паркета, и ги издува. Състоянието на седалките пък въобще няма нужда да се описва или анализира. Те не са сменяни, откакто е построена залата. А най-ужасяваща е ситуацията, когато потокът от хора в бившия Партиен дом, в прилежащата му Концертна зала и в ресторанта под нея се засили. Тъй като наклонът на тръбите за обратните води не е достатъчен, те буквално си плъзват из подземните помещения на мястото за висока култура и пълнят всичко с… сами си представете.

Подробности и още снимки четете и вижте в КАПАНА.БГ

 • 20 Юни, 2017 | Stewarttub
  wh0cd591514 <a href=http://vardenafil365.us.com/>cheapest vardenafil</a> <a href=http://buyampicillin.us.com/>Buy Ampicillin</a>
 • 29 Апр, 2017 | БОРИС ХРИСТОВ е опера
  Концертната зала за културата на Града (със затихващи функции според състоянието й въпреки АКУСТИКА обстановка седалки тоалетна) е нужна именно като КОНЦЕРТНА ЗАЛА нека бъде изметена, поправена, освободена от сергиите и бъде ПОДДЪРЖАНА. Стига "балабан"! ГКДом БОРИС ХРИСТОВ с Караконджула отпред (уж оперен певец-Франкенщайн) за какво го изплащам прескъпо, за да играят БИНГО? ЧАЛГА? Там е достатъчно за спявките на заплатаджиите-чиновници от Tрупата
 • 08 Окт, 2016 | Илко Николов
  Незабавно да ми се отреди ТЕРЕН (в центъра, безплатен или на преференциални цени), защото имам във фризера си полуготови проекти за 1. Пловд. Опера; 2. Пловд. Балет; 3. Пловд. МЕЖДУНАРОДЕН ЦИРК. Не можеме само с комаровъдство и колодрумене и световни първенства по жабешки бутчета: ПЕТИЦИЯТА ИСКА ОПЕРА (не че има платежоспособна публика)
 • 08 Окт, 2016 | ДА КОЛОДРУМИМ, о, майни!
  Засирането на ХУБАВИНИ като Куршум Ханове, Турски Бани, Баухаузи, Кудоглута и Тютюневи Фабрики (НЕ, не бяха прости складове!) е изконна пловдивска традиция. Във вакуума софийските навлеци "Пловдив За Едно" ША СОЦИяЛИЗИРВАТ Марицата, "Дни на Музиката в къщата, съборена от балабанов", асфалтирана Главна
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

13 Мар, 2018

Фондация „Дом за Пловдивската опера” кани министъра на културата в Концертна зала

Поводът е катастрофалното състояние на залата, провалянето на сезона на операта и липса на реакция от страна на държавата относно ремонтирането й, съобщават от фондацията

Фондацията „Дом за Пловдивската опера” организира пресконференция в Концертна зала, за която освен медии покани получиха министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, министър Лиляна Павлова, народни представители от Пловдив, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и представители на „Пловдив 2019”. От фондацията съобщават, че поводът за събитието е „катастрофалното състояние на Концертна зала, провалянето на цял сезон за концерти на Държавна опера Пловдив и липсата на адекватна реакция от страна на държавата за ремонтирането ѝ”.

„Ние, Съветът на фондация „Дом за пловдивската опера” от две години търсим диалог с Министерство на ...

» повече
28 Апр, 2017

Има опасност Държавна опера – Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Операта: Настояваме името ни да бъде използвано само във връзка с професионалната ни дейност

С отворено писмо по казуса екипът иска спешни мерки за Концертна зала  

Държавна опера – Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст,  различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Това се казва в отворено писмо на държавната културна институция, разпространено днес. В документа от Операта настояват името й да бъде използвано само във връзка с професионалната им дейност. Екипът на института изтъква факта, че е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България.

„С ангажираността си ...

» повече
24 Фев, 2017

Операта остава на квартира и през 2019-а

Без Концертна зала и в годината на Европейска столица на културата

Проектът за реконструкция няма да се сбъдне до тогава

Директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова излиза с половин усмивка от срещата с ресорния служебен министър Рашко Младенов в Община Пловдив. За музикалната институция, която тя менажира, проектът Пловдив – Европейска столица на културата няма да се случи така както екипът й е мечтал. Днес преди обяд в сградата на общината министър Младенов се срещна за трети път с представителите на всички културни и музейни иинституции в града, по така наречения екшън план за Пловдив 2019. На срещата той изслуша и доц. Нина Найденова.

„Няма физическо време нещата да се случат. Повече от година ще отнемат процедурите по обследване, проектиране ...

» повече