Актуално

Инвеститор на годината в Пловдив спечели национален приз и за Производствена сграда на 2017

Покрай завода за светлина е облагородена цялата местност с възможност за цялостно развитие

Осрам наема още работници след Нова година

Таня Грозданова

Заводът на Осрам в местността Кошовете край пловдивското село Труд получи награда в категорията „Производствени, логистични и търговски сгради” на Националният конкурс „Сграда на годината“. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и председател на журито от 32-ма души, определило победителите, връчи наградите в този раздел, където другия приз отмъкна Логистичен център „Кабиле“.

Това е втори приз за Осрам в рамките на един ден. Мениджърът на дружеството Елвис Георгиев получи от ръцете на кмета Иван Тотев в четвъртък Награда Инвеститор на годината за Пловдив и региона. На церемонията той обяви, че през 2018-а година в завода за електронни компоненти ще започнат работа още 160 души и така заетите там ще достигнат 900.

Сградата на гиганта отвори врати официално на 19 октомври т.г., а лентата преряза със златни ножици вицепремиерът Томислав Дончев. Това е първият завод на немския гигант у нас, който заработи след 12 месеца строителни дейности срещу 50 милиона лева инвестиции.

Сградата представлява еднокорабно здание, с обособени две части – едноетажна производствена с РЗП 16.000 кв.м. в която е вграден двуетажен административен тракт и двуетажна офисна част. Изградени са и спомагателни помещения – Пропусквателен пост и сграда за охраната, помпена станция, както и външни инсталации – трафопост, навеси за отпадъци, азотно стопанство. Общ брой на персонала – 900 човека, като са осигурени необходимите битови помещения и столова с кухня за 300 места. При строителството е обърнато особено внимание на енергийната ефективност на производството – използваните решения за стените и покрива, позволяват  топлопроводимоста им да е  значително по ниска от приетите граници.

С развитието на проекта се създават предпоставки за цялостно развитие на зоната около него. При строителството са изградени и рехабилитирани 1,6 км. общински пътища, пригодени за средно тежко движение, изграден е и предаден за ползване от Община Пловдив, респективно "В и К" Пловдив 1,5 км водопровод. Изградени са и са предадени в собственост на EVN 4,3 км електрокабелни трасета, 900 м. газопровод и 500 м. кабелни телекомуникационни трасета – като всички комуникации осигуряват развитие на зона надхвърляща 1.000 декара, както и нормален транспортен достъп и комуникации. Изградените пречиствателна станция за битови води и каломаслоуловители, гарантират, че отпадните води от предприятието няма да замърсяват речната система на р.Пясъчник. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина