Подтепето

мезе

10 Окт, 2017

300 питки за един ден или как „Нож и Шейкър“ дебютира на пловдивска сцена


„Какъв е тоя дъжд и вятър… И градушка не ни плаши, щом искаме да ядем и да пием“, коментираха част от присъстващите на събитието

Снимки: Виктор Цонев

Нацията ни е прословута с добрия си апетит, а за това се носят легенди по целия свят. Това доказа и първото от поредицата събития, които ще се организират от вкусната колаборация „Нож и Шейкър“. Първият евент бе озаглавен „Питки и напитки“ и представи 3 сандвича, комбинирани с 3 коктейла и 3 гарнитури. Събитието се проведе в популярния пловдивски бар „Фабрик“ и макар, че метеорологичните условия не бяха особено благосклонни към шеф-готвач Петко Шаранков и барманът миксолог Михаил Узунов, тяхното събитие успя да изкара хората извън домовете им въпреки лошото време.По първоначална информация, „Питки и напитки“ трябваше да се проведе в градината на бар „Фабрик“, но след като небето се отвори и заваля, всички се втурнаха вътре в самото заведение. Лошото време не отказа виртуозите на вкуса и те дадоха всичко от себе си, за да задоволят апетита на гладните хора, които се струпваха на опашки, за да поръчат. Посетителите можеха да избират между питка с дърпано свинско месо, която се комбинираше с мичелада, питка с мариновано пилешко, на която подхождаше коктейлът Бяло негрони и последната питка бе приготвена с гъби и сос с няколко вида сирена, към която се приготвяше коктейлът Хюго. Освен това, към гарнитурите се причислиха пържени пилешки крилца и пържени картофки със сос, и домашно приготвена лимонада от бъз. Трудно е да се каже кое от изброеното се превърна в най-поръчван продукт, но по-голяма част от посетителите не само опитаха цялото меню, но и си поръчваха по няколко порции за вкъщи.„Идваме и сме гладни! Какъв е тоя дъжд и вятър… И градушка не ни плаши, щом искаме да ядем и да пием“, така една група от посетителите отговориха на въпроса ни как са пристигнали в дъждовния порой, видимо мокри. Само за около 6 часа, шеф Шаранков приготви над 300 питки и 200 гарнитури, а Михаил отговаряше на вкусната храна с коктейли, които вкусово да отговарят на питките. Макар че се очакваше събитието да продължи до затварянето на бара, гладните хора се оказа повече от предполаганото и изядоха почти цялата храна. Официалният финал на „Питки и напитки“ се оказва в 21:00 часа, а гостите в заведението посрещнаха радушно бармана и готвача, след като напуснаха работните си места.

Михаил и Петко разказаха, че макар да са поддържали комуникация за събитието от разстояние, на практика всичко е организирано за 3 дни с по 15 часа работа. „Сутрин пазарувахме, подготвяхме работните места, правихме заготовки… Най-много време ни отне готвенето на свинското, защото се пече в продължение на 6 часа на ниска температура. Да, лошото време малко ни притесни, но съвсем за кратко. Минути след началото на събитието, започнаха да пристигат хора. В един момент, от всякъде валяха толкова поръчки, че между кухнята и бара се виждаха само бележки и се поръчваха храни и напитки“. Това ни споделиха организаторите на събитието, като заявиха категорично, че са доволни от дебюта на тяхната колаборация в Пловдив.

И без да губят време, загатнаха, че подготовката за следващото събитие вече започна. „Все още няма да разкрием детайли къде и кога ще се състои, но определено ще бъде вкусно“, коментираха Петко и Михаил.

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини