Актуално

С комбинация от пляскане с ръце учат деца на термини от старогръцката драма

В рамките на обученията на деца от различните общности в Пловдив, с цел включването им в театралния спектакъл “Медея“ на Античен театър Пловдив през юни 2019 г., екипът на проекта изработи комбинация от пляскане с ръце  и термини от старогръцката драма. Усвояването на тази „игралка“ се оказва много вдъхновяващо както за децата, така и за актьорите и творческия екип на проекта. На основата на тази комбинация ще се разработи и присъствието на децата в античната трагедия „Медея“ от Еврипид.

 „Игралка“ е вдъхновение и за кампания в социалните мрежи в подкрепа на образованието по театър за деца. Чрез нея организаторите предизвикат деца, родители, баби и дядовци, познати и непознати да я разучат, да я играят помежду си и така да заявят подкрепата си за смисъла от обучение по театър за децата. То се случва непрекъснато и под най-различни форми, но би било прекрасно някой ден да стане възможно като избираема дисциплина в училищната програма.

Кампанията започва от 20.07.2018г. и ще продължи до 01.06.2019г.

Играта се разпространява в социалните мрежи и е наречена clipclapmedea. Съпроводена от видео-наръчник от Снежина Петрова – актрисата, която ще влезе в ролята на Медея, за да бъде разучена по-лесно. Освен удоволствие от игрово взаимодействие, участниците ще подобрят координационните си умения, ще научат термини от старогръцката драма и ще допринесат за по-голямата публичност на идеята.

Снимайте се и публикувайте записа във фейсбук  с  #clipclapmedea.

Участниците, чийто клипове съберат  най-много лайкове, ще получат като подарък фланелки с логото на проекта, изработено от художника Дамян Дамянов.

Тези от вас, които успеят да мотивират и обучат над 20 човека на играта #clipclapmedea, изпратят клиповете по описания по-горе начин, ще получат по един безплатен билет за спектакъла „Медея“  на Античния театър през юни 2019 г.

Ето и термините, които са част от #clipclapmedea:

ТРАГОС (трагедия), КОМОС (комедия), ДИТИРАМБИ (песни в чест на Дионис), АГО̀Н (драматургично състезание), ПРОА̀ГОН (предпремиера), АМФИТЕАТЪР, ОРХЀСТРА (място за актьорите и хорът), КОРИФЕЙ (водач на хора в трагедията), СКЕНЀ(палатка), ХОР, КОРИФЕЙ (водач на хора)

Играта с ръце вдъхновява и още един от проектите част от програмата на Плодив 2019  – вижте артстичната акция на Фабрика за идеи в инициативата Art Innovation Challenge.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Вам нужно финансирование для вашего дома, вашего бизнеса, покупки автомобиля, чтобы купить мотоцикл, чтобы построить свой бизнес, чтобы ваши личные потребности больше не вызывали сомнений. Мы предоставляем личные займы с процентной ставкой 3% независимо от суммы. Вы хотите написать свои личные займы, что я ваш 24h / 24. Дополнительная информация: [email protected]
    номер whatsapp: 22997311746
    Благодарю вас!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина